Понедељак, 16. октобар 2006.

20.Седница Одбора за иностране послове

Одбор за иностране послове Народне скупштине Републике Србије одржао је 16. октобра 20. седницу, којој је председавала Гордана Чомић.


Одбор за иностране послове Народне скупштине Републике Србије одржао је 16. октобра 20. седницу, којој је председавала Гордана Чомић.

Председница Чомић је обавестила народне посланике о већ реализованим и планираним међународним активностима Народне скупштине Републике Србије у другој половини 2006. године.Оне су остварене учешћем сталних скупштинских делегација у међународним институцијама и организацијама и кроз билатералне сусрете парламентараца.

Говорећи о реализованим посетама, навела је учешће сталних делегација Народне скупштине на годишњем заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а у Бриселу, од 2. до 7. јула и редовном јесењем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, које је одржано у Стразбуру од 2. до 8. октобра. Поред тога, чланови сталне делегације Народне скупштине при ПС СЕ учествовали су на два састанка Комитета за политичка питања, као и на састанку Комитета за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе.

У овом периоду Народну скупштину посетили су парламентарци из Велике Британије, Немачке, Бугарске и Естоније, као и амбасадори неколико земаља.

Председница Одбора најавила је да ће нашу земљу од 18. до 20. октобра посетити парламентарна делегација Републике Кореје, на челу са председником Парламента Лин Чае-Јунгом, а током новембра у посету долазе делегације бугарског и фламанског парламента.

Народној скупштини Републике Србије упућени су позиви за учешће на неколико међународних састанака. Роуз-Рот семинар Парламентарне скупштине НАТО одржава се у Кишињеву од 19. до 21. октобра, а затим предстоји заседање Парламентарне скупштине Централноевропске иницијативе у Тирани од 2. до 4. новембра. Пристигли су и позиви за учешће скупштинских делегација на годишњем заседању Парламентарне скупштине НАТО, у Канади, од 13. до 17. новембра и на заседању Парламентарне скупштине ОЕБС-а на Малти, од 17. до 20. новембра ове године.

У недостатку кворума, чланови Одбора нису одлучивали о саставу делегација које ће представљати нашу земљу на споменутим међународним скуповима, па је предложено да то учини председник Народне скупштине. Чланови Одбора су подсетили на одредбе Пословника према којима Народна скупштина мора да верификује састав својих сталних делегација, док за одређене посете то могу да учине Одбор за иностране послове или председник Народне скупштине.

На седници је расправљано и о формирању посланичких група пријатељства. Председница Чомић предложила је посланичким групама да у што краћем року одреде своје представнике за учешће у раду група за пријатељство са појединим земљама.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5