Петак, 21. фебруар 2020.

18. седница Одбора за дијаспору и Србе у региону

Одбор за дијаспору и Србе у региону је, на седници одржаној 21. фебруара, разматрао Решавање питања несталих лица – предуслов помирења у региону.


Председник Одбора Миодраг Линта истакао је на почетку седнице да је Одбор пре шест месеци разговарао на тему несталих лица и закључио да је то питање најважније хуманитарно питање, без чијег праведног решавања није могуће говорити о нормализацији односа, а камоли помирењу у региону Западног Балкана. Линта је додао да је решавање питања несталих лица српске националности на простору бивше СФРЈ у општем застоју, односно на његовом решавању нема помака и за њега нема политичке воље, што је ислустровао примерима решавања овог питања у БиХ, Хрватској и на КиМ. Он је навео и да је циљ данашње седнице да се види колико и да ли има напретка по овом питању у претходних шесет месеци, након чега ће се Одбор својим закључцима обратити релевантним државним органима.

Генерални секретар Министарства спољних послова и председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић сложио се са констатацијом да је у овом тренутку процес трагања за несталим лицима у озбиљном застоју. Говорећи о броју идентификованих на простору Хрватске, БиХ и КиМ, Одаловић је истакао као најважније отварање архива, јер има случајева да се идентификују лица која никада нису била у евиденцијама несталих. Посебан изазов представљају архиве ОЕБС и НАТО. Одаловић је истакао да је ове године обележено 25 година рада Комисије за нестала лица и да се нада да ће о томе бити прилике да говоре пред међународним организацијама. Он је додао да Комисија жели да подигне интересовање међународних организација за српске жртве са циљем да из овог процеса не изађу и оставе да се ово питање решава на билатералном нивоу. Он се заложио за израду јединствене евиденције српских жртава, и закључио да што више резултата у целокупном раду будемо имали, биће и више услова за стабилизацију и враћање поверења.

Председник Координације српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије др Душко Челић навео је да Координација окупља 60 удружења породица убијених и несталих са простора бивше СФРЈ и да се њихово незадовољство огледа у томе што Србија нема закон о несталим лицима и не препознаје категорију несталих лица и њихових породица. Он је истакао да је у договору са председником Србије Координација припремила модел законског решења о несталим лицима и правима њихових породица и упутили га председнику и Комисији за нестала лица. Коориднација је предложила да се законски реше све правне празнине у погледу несталих и права њихових породица, посебно када су у питању имовинска права, али и да реши капацитет државних институција које се баве овим питањем, истакао је Челић. Координација тражи право на правду српских жртава, као и да држава учини више на култури памћења и поклони овом питању више пажње у медијима.

Драгана Ђукић, председница Удружења породица несталих и погинулих лица „Суза“ из Београда истакла је да је у њиховом раду најтеже објаснити породицама како тече процес и зашто траје дуго, а они желе само да нађу и сахране своје најближе. Она је оценила да се глас српских жртава слабо чује и слабо се промовишу, као и да је Удружење за 22 године постојања имало само једну прилику да о српских жртвама говори у америчком Конгресу и никад више.

Слободанка Колџић из Удружења родитеља и породица ухапшених, заробљених и несталих лица истакла је да ово удружење инсистира на решавању случајева несталих у којима су познати детаљи нестанка, посебно оних случајева из 1991. и 1992. године на простору Хрватске. Она је апеловала на државне институције да у међународној јавности и организацијама инсистирају на решавању оваквих случајева и затражила већу укљученост Војске у допуни података о несталим лицима и околностима нестанка.

Након расправе, чланови Одбора једногласно су усвојили закључке које ће упутити релевантним државним институцијама.

Седници је председавао председник Одбора Миодраг Линта, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Блажа Кнежевић, Мирјана Драгаш, Александар Чотрић, Марјана Мараш, Милимир Вујадиновић, Горан Николић, Драган Вељковић, доц. др Иван Бауер и мр Јадранка Јовановић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 21. фебруар 2020. | 18. седница Одбора за дијаспору и Србе у региону 21.02.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5