Петак, 25. август 2023.

18. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду одржаној 25. августа 2023. године, чланови Одбора размотрили су следеће тачке дневног реда:


  1. Неправилности везане за пријаве у еАграр – 500 000 хектара необрађеног пољопривредног земљишта у захтевима за подстицаје;
  2. Информације везано за заразну болест афричке куге свиња и
  3. Притужбе и захтеви малинара.
У оквиру прве две тачке, говорио је председник Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним - најнеразвијенијим подручјима Републике Србије - подручја са отежаним условима рада у пољопривреди Милија Милетић, који је и иницирао одржавање ове седнице.

Када је реч о еАграр систему, истакнуто је да се ради о систему који омогућава да сви подаци о домаћинству буду на једном месту, што ослобађа пољопривреднике папирологије, чекања на шалтерима и трошкова, а додатно доприноси да се брже аплицира за субвенције.

Милетић је нагласио да је велики број људи, који живе у општини Сврљиг и околним општинама, заинтересован да се упише у еАграр и пререгиструје своје делатности. Такође, објаснио је да постоји податак о великом броју газдинстава и пољопривредника који су из незнања уписали погрешне податке у еАграр и предложио да им се обезбеде услови и рокови да се те грешке исправе, а за онај мањи проценат људи који су то урадили наменски, да им се изрекне казна у складу са Законом.

Милетић је говорио и о заразној болести афричке куге свиња, истакавши да је за решавање овог озбиљног проблема потребно мишљење струке, односно да се све релевантне институције удруже у циљу проналажења адекватног решења.

На поменуте теме, говорили су чланови Одбора, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде: државна секретарка Јелена Благојевић, директор Управе за ветерину Милош Петровић, помоћник министра Сектора за рурални развој Александар Богићевић и представница Републичког геодетског завода в.д. помоћник директора Јелена Матић Вареница.

Истакнуто је да се неће примењивати никакве санкције, без обзира на уочене неправилности према људима који су погрешно пријавили биљну структуру у еАграру, већ да ће им се дати могућност да то у одређеном року исправе, до краја текуће године.

Говорило се о афричкој куги свиња, заразној болести домаћих и дивљих свиња и апеловано је на свако газдинство, на којима се држе и узгајају свиње, да чим примете прве симптоме болести обавесте ветеринарске службе, као би се брже дијагностиковала болест, у циљу спречавања ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести афричке куге свиња. Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде су навели да је у Србији до данас регистровано 2.238 случајева афричке куге и да је еутаназирано 31.417 свиња.

У наставку седнице размотрене су притужбе и захтеви малинара.

Након конструктивне расправе, Одбор је утврдио закључке поводом разматрања наведених тачака дневног реда.

Седници је председавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Дијана Радовић, Марко Ристић, Милија Милетић, Момир Стојилковић, Душан Радојевић, др Ненад Митровић, Милица Обрадовић, Драган Јовановић, Зоран Сандић, др Анна Орег, Никола Бокан, Ило Михајловски, Дејан Игњатовић, мр Акош Ујхељи и Милован Јаковљевић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Петак, 25. август 2023. | 18. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 25.08.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја