9. децембар 2013. Заједничка седница Одбора за културу и информисање са Одбором за информисање Скупштине АП Војводине

9. децембар 2013. Заједничка седница Одбора за културу и информисање са Одбором за информисање Скупштине АП Војводине

Понедељак, 9. децембар 2013.

18. седница Одбора за културу и информисање

Одбор за културу и информисање одржао је седницу, 9. децембра у Новом Саду, заједно са Одбором за информисање Скупштине АП Војводине.


На седници се разговарало о припреми закона о јавним медијским сервисима и о сарадњи Одбора за културу и информисање Народне скупштине и Одбора за информисање Скупштине АП Војводине.
Отварајући седницу, председник Одбора за информисање Скупштине АП Војводине Душан Јаковљев изразио је задовољство због одржавања заједничке седнице два одбора у Новом Саду и истакао да је циљ грађана Војводине да остваре право на информисање.
Председница Одбора за културу и информисање Народне скупштине Весна Марјановић рекла је да очекује да се наредне године на дневном реду седнице Народне скупштине нађу предлози медијских закона, чија је припрема започета у оквиру медијске реформе и медијске стратегије. Ови закони ће значајно утицати на медијску сцену у целини, на положај јавног сервиса, али и на положај медија, рекла је Марјановић. Питање финансирања јавних сервиса је честа тема расправа, а буџетом за наредну годину су већ опредељена средства за финансирање медијских сервиса. Председница Одбора додала је и да посланици Народне скупштине треба да буду упознати са мишљењем посланика Скупштине АП Војводине у тренутку када предлози из сета медијских закона буду стигли на разматрање у Народној скупштини, како би било простора да се поједина законска решења поправе.
Директор Радио-телевизије Војводине Срђан Михајловић говорио је о раду и финансирању јавних сервиса и истакао да очекује једнако сагледавање значаја оба јавна сервиса.
Члан Одбора Саша Миленић говорио је о неопходности децентрализације система информисања, а чланица Одбора Јелена Триван подсетила је да је медијска стратегија обавезујућа и да подразумева децентрализацију, независност јавних сервиса и приватизацију медија и излазак државе из власништва над медијима, начела којих сви треба да се придржавају.
У расправи на тему финансирања јавних сервиса и приватизације медија учествовали су и чланови Одбора Милорад Стошић и Дејан Рајчић и члан Одбора за информисање Скупштине АП Војводине Роберт Колар.
Седници је присуствовала и Смиља Максимовић из Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.
Председници два одбора договорили су начин будуће сарадње и предложили да се следећа заједничка седница одржи када предлози медијских закона буду ушли у скупштинску процедуру.

Седници су председавали Весна Марјановић, председница Одбора за културу и информисање Народне скупштине Републике Србије и Душан Јаковљев, председник Одбора за информисање Скупштине АП Војводине.

Седница је одржана уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине“.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 9. децембар 2013. | 18. седница Одбора за културу и информисање 09.12.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1