Уторак, 12. јун 2018.

17. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници од 12. јуна, чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова размотрили су, у начелу, Предлог закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама, Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина и Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина.


Чланови Одбора прихватили су предлог чланице Одбора Миланке Јевтовић Вукојичић да се обави заједнички претрес о сва три предлога закона.

Предложене законе образложио је представник предлагача, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак истакавши да њихово доношење представља осавремењивање уставног оквира у складу са развојем демократије у друштву. У складу са Акционим планом за Поглавље 23, Министарство је преузело обавезу да у сарадњи са свим заинтересованим странама, а пре свега са националним саветима националних мањина, припреми ове измене и допуне закона.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама је усклађен са уставним положајем, прилагођен и усклађен и са остала два предлога закона, а две главне новине се односе на употребу мањинских језика у Народној скупштини и употребу мањинских језика на делу територије јединице локалне самоуправе.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити права и слобода националних мањина предвиђа измену у делу употребе и изјашњавања о националној припадности у јавним регистрима. Овај Предлог предвиђа да се свако изјашњавање о националној припадности евидентира и омогући да се тај податак користи у афирмативном смислу.

Предлог закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина је кровни закон о националим саветима. Доноси се ради прилагођавања Закона из 2009. године одлукама суда од 2014. године, али и ради усклађивања карактеризације савета, запошљавања, бољег располагања новцем, као и деполитизације националних савета.

Након расправе, чланови Одбора прихватили су у начелу сва три предлога закона и за известиоца Одбора на седници Народне скупштине одредили чланицу Одбора Љиљану Малушић.

У наставну седнице, Одбор је једногласно прихватио измену Одлуке о организовању јавног слушања. Јавно слушање, које је требало да се одржи 15. јуна 2018. године, одлаже се, а о новом термину Одбор ће се изјаснити накнадно. Такође, тема јавног слушања биће „Борба против насиља над старијим особама“.

Седници је председавала заменица председника Одбора Маја Виденовић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Наташа Ст. Јовановић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Љибушка Лакатош, Љиљана Малушић, Оливера Огњановић, Марјана Мараш, Олена Папуга, Весна Ивковић, Елвира Ковач, Милена Турк, Ружица Николић, Јасмина Каранац и Марија Јањушевић.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 12. јун 2018. | 17. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 12.06.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31