Уторак, 1. август 2023.

17. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду одржаној 1. августа 2023. године, чланови Одбора размотрили су ситуацију са заразом свиња афричком кугом и могуће последице на тржишту меса; ситуацију на тржишту јагодичастог и бобичастог воћа у Србији и извозним тржиштима; стање у пољопривреди после временских непогода и осигурањем усева.


На тему ситуација са заразом свиња афричком кугом и могућим последицама на тржишту меса, коју је иницирао председник Пододбора за праћење стања у пољопривреди у маргиналним - најнеразвијенијим подручјима Републике Србије - подручја са отежаним условима рада у пољопривреди Милија Милетић, присуствовали су и говорили државни секретари у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и представници Министарства унутрашње и спољне трговине, представници Привредне коморе Србије, директор Управе за ветерину и директор Управе за пољопривредно земљиште. Истакнуто је да Управа за ветерину, преко ветеринарских организација на терену, прати здравствено стање и спроводи стални надзор у популацији домаћих и дивљих свиња на афричку кугу на читавој територији Србије и предузима интензивне мере у циљу спречавања ширења те заразне болести.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Вељко Одаловић је информисао чланове Одбора са мерама које су преузете како би се ситуација побољшала и нагласио да је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде обишла велики број пољопривредних газдинстава.
У Србији је до краја јула потврђено 1.068 случајева афричке куге на више од хиљаду газдинстава широм земље, навео је председник Одбора Маријан Ристичевић и додао да је афричка куга свиња, болест свиња чији је узрочник вирус.

На ову тему говорио је и народни посланик Милија Милетић, и том приликом поставио питање представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде о мерама које су предузете од 2019. године по питању проблема које је изазвала афричка свињска куга. Милетић се интересовао за досадашње резултате рада Оперативног штаба за спречавање, сузбијање и искорењивање заразне болести афричке куге свиња, којим председава председница Владе Ана Брнабић, а заменик председавајуће је министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић. Оперативни штаб, у коме су представници надлежних министарстава, Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, стручна јавност, полиција, војска и Сектора за ванредне ситуације МУП је формирала Влада Република Србије.

О ситуацији на тржишту јагодичастог и бобичастог воћа у Србији и извозним тржиштима и стањем у пољопривреди после временских непогода и осигурањем усева говорили су представници ресорних министарстава, као и чланови Одбора.

Дискутовало се о последицама и штети од јунских поплава, које се још процењују и наведено је, да је око 60 јединица локалне самоуправе претрпело огромну штету. Председник Ристичевић је навео да је дошло до блокаде неких од највећих откупљивача и извозника малина, који нису задовољни овогодишњом откупном ценом, док хладњачари тврде да не могу понудити већу цену због прошлогодишњих губитака. С тим у вези, малинари су се обратили Привредној комори Србије, како би им држава на неки начин помогла.

Након дуже расправе, чланови Одбора су већином гласова утврдили закључке поводом разматрања тачака дневног реда.

Седници је председавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора: Марко Ристић, Милија Милетић, Момир Стојилковић, др Ненад Митровић, Мирослав Алексић, Милица Обрадовић, Зоран Сандић, Дејан Игњатовић, Ило Михајловски, Верољуб Матић, мр Акош Ујхељи и Милован Јаковљевић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 1. август 2023. | 17. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 01.08.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31