Уторак, 22. мај 2018.

16. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, одржаној 22. маја, разматрани су Редовни годишњи извештај Повереника за заштиту равноправности за 2017. годину и Предлог одлуке о јавном слушању поводом Међународног дана борбе против насиља над старијим особама. Чланови Одбора информисани су о Циљевима одрживог развоја, а током рада образована је и Радна група за права националних мањина.


Председник Одбора Мехо Омеровић рекао је у уводном излагању да сматра да извештај Повереника о заштити равноправности представља својеврстан приказ o степену остваривања људских права, који је и ове године показао да се међу најугроженијим групама у остваривању људских права налазе особе са инвалидитетом, ЛБГТ особе, Роми, и жене, поготово у руралним подручјима, посебно старије жене. Као новост у извештају Омеровић је истакао истраживање које је спроведено кроз анализу степена родне равноправности у процесу одлучивања у јединицама локалне самоуправе. Он је нагласио да је посебна пажња посвећена насиљу у породици и насиљу над женама и истакао да у извештају постоје препоруке на које могу да утичу народни посланици кроз измене одређених законских одредница. Председник Одбора сматра да Парламент мора да потенцира значај државних независних органа, који представљају велику помоћ у раду.

Редовни годишњи извештај, који се налази на преко 200 страна, и садржи 29 препорука, члановима Одбора представила је Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Она је навела да је током 2017. године Повереник поступао по 1098 предмета, а анализа је показала да су и даље најдискриминисаније особе са инвалидитетом. У великом мери је присутна и дискриминација на основу старосног доба, а притужбе на основу пола, од стране жена, у овом извештају се показују мањим него у претходним.

Јанковић је истакла да је пријављени број насиља у породици током 2017. године, потврђује да је закон постигао одређене ефекте и да је допринео синхронизацији рада институција, али да је и даље неопходно појачати кадровске капацитете центара за социјални рад у циљу квалитетније услуге. Након представљања извештаја уследила је дискусија током које су чланови Одбора постављали питања у вези са одређеним деловима извештаја.

У наставку рада Одбор је донео Одлуку да јавно слушање поводом Међународног дана борбе против насиља над старијим особама буде одржано у Дому Народне скупштине у петак, 15. јуна.

Председник Фокус групе за развој механизама контроле процеса имплементације Циљева одрживог развоја, информисао је Одбор о Циљевима одрживог развоја, а током рада образована је и Радне групе за права националних мањина, чији ће председавајући бити Олена Папуга, а чланови Енис Имамовић, Љибушка Лакатош, Томислав Жигманов, Оливера Огњановић, Љупка Михајловскa и Елвира Ковач.

Седници је председавао председник Одбора Мехо Омеровић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланови Марјана Мараш, Весна Ивковић, Томислав Жигманов, Љибушка Лакатош, Марија Јањушевић, Наташа Ст. Јовановић, Енис Имамовић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Оливер Огњановић, Елвира Ковач, Љупка Михајловска и Љиљана Малушић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 22. мај 2018. | 16. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 22.05.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
понедељак, 27. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја