Уторак, 14. септембар 2021.

16. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

На седници Одбора одржаној 14. септембра, чланови Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду разматрали су Предлог Одбора на Нацрт буџета за 2022. годину.


На почетку седнице, председник Одбора Маријан Ристичевић је упознао чланове Одбора и присутне госте са податком да је буџет предвиђен нацртом буџета за 2022. године, мањи за милијарду динара у односу на предлог иницијалног буџета за 2021. годину. С тим у вези, истакао је да је премија за млеко увећана за три динара, и да је самим тим пројектована обавеза за следећу годину увећана за 2,5 милијарди динара.

Указао је на потребу да, пре него што Предлог буџета за 2022. годину уђе у скупштинску процедуру, се чланови Одбора изјасне и сугеришу Министарству финансија, јер ако остане оваква прерасподела средстава у Буџету, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде ће морати да редукује нека давања из области подстицаја, које су до сада уживали пољопривредници.

Учешће на седници је узео државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреда Сенад Махмутовић који се сложио са податком које је изнео председник Одбора. Истакао је да Министарство финансија одређује одговарајуће износе по корисницима у оквиру којих се крећемо и додао да тај износ није довољан да би се реализовала дефинисана аграрна политика.

С тим у вези, навео је да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреда упутило Министарству финансија захтев за додатним средствима по одговарајућим позицијама, наменама и класификацијама и нагласио да велики допринос могу дати народни посланици подношењем амандмана на Предлог буџета за 2022. годину.

Помоћник директора Управе за аграрна плаћања Бојан Живковић је навео да је потребно да се обезбеди око 6 милијарди динара, како би се исплатиле мере из текуће године у оквиру директних плаћања, како та средства не би била пренета у следећу годину.

На седници је говорио и помоћник министра Ненад Катанић.

Након дискусије која је уследила, учесници су закључили да би било корисно да се одржи радни састанак на коме би учешће узели, поред чланова Одбора, и представници Министарства финансија и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у циљу да се Предлогом буџета за 2022. годину Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбеде додатна средства.

Седници је председавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова; Соња Тодоровић, Велибор Станојловић, Тијана Давидовац, Горан Спасојевић, Горан Ковачевић, Станислава Јаношевић, проф. др Љубинко Ракоњац и Жарко Богатиновић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 14. септембар 2021. | 16. седница Oдбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду 14.09.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2