6. новембар 2013. Седница Одбора за културу и информисање заједно са Поткомитетом за медије и информационо друштво ПС СЕ

6. новембар 2013. Седница Одбора за културу и информисање заједно са Поткомитетом за медије и информационо друштво ПС СЕ

Среда, 6. новембар 2013.

16. седница Одбора за културу и информисање

Одбор за културу и информисање одржао је седницу 6. новембра заједно са Поткомитетом за медије и информационо друштво Парламентарне скупштине Савета Европе.


На седници се дискутовало о заштити медијских слобода у Европи и приоритетима политике аудиовизуелних медија у Европи.
Седницу је отворио председник Народне скупштине др Небојша Стефановић који је рекао да су заштита слободе изражавања и слободе говора основне вредности сваког демократског друштва. Слобода медија, интегритет и независност сваког новинара морају да се бране свим средствима, како би се глас грађана и њихових представника у парламентима несметано пренео до других, навео је Стефановић. Он је најавио да ће Народна скупштина у наредном периоду разматрати сет медијских закона и нагласио да су Србији потребна модерна законска решења у овој области. Стефановић је изнео уверење да ће, у складу са праксом развијених демократских друштава, у скоријој будућности бити регулисан положај Јавног сервиса Србије.
Председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић рекла је да се државе чланице ПССЕ суочавају са сличним изазовима у области медијске политике, посебно у тренутку када многе од њих трпе последице економске кризе. Председница Одбора посебно је нагласила да је значајно регулисати положај Јавног сервиса. Она се осврнула и на доминацију Интернета над другим медијима, указала на везу културе и медија и изнела податке који говоре о недовољној заступљености програма културе у српским медијима. Учесницима седнице обратиле су се и чланица Поткомитета за медије и информационо друштво ПССЕ Дајана Еклес и шеф сталне делегације Народне скупштине у ПССЕ Александра Ђуровић.
У оквиру прве сесије на тему „Заштита медијских слобода у Европи“ говорила је представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић, представник Европског удружења новинара Могенс Бличер-Бјерегард и представник Удружења европских новинара за слободу медија Вилијам Хорсли. Учесници дискусије указали су на проблем учесталих напада на новинаре широм Европе и апеловали на усвајање законских решења и њихову доследну примену, како би се омогућио несметан рад новинара и заштита њихових људских права. Примећен је и недостатак политичке воље да се овај проблем реши.
У другој сесији на тему „Приоритети политике аудиовизуелних медија у Европи“ присутнима се најпре обратио министар културе и информисања Иван Тасовац. Он је рекао да, упркос експанзији дигиталних технологија, које су убрзале размену информација, улога традиционалниог новинарства не губи на значају. Тасовац је навео да су медијске неслободе резултат економских тешкоћа у друштву. Једно од најважнијих питања данас је како избећи утицај државе на медије рекао је Тасовац и додао да су слободни медији могући само у друштвима која адекватно награђују своје новинаре.
Генерална директорка Европске радиодифузне уније Ингрид Делтонр говорила је о слободи говора, заштити медијског плурализма и моделима одрживог финансирања медијских сервиса. У име Европског форума медијске заједнице (CMFE) обратио се члан Управног одбора Питер де Вит. Он је представио рад овог Форума који чине радио, телевизијске и интернет станице 26 земаља, које су удружене на добровољној основи. Теме дискусије биле су улога државе у финансирању медија, наставак приватизације медија, прелазак са буџетског на пројектно финансирање и медијска регулатива у области рада јавних сервиса.
На крају рада, усвојени су заједнички закључци које можете преузети овде.

Седници су председавале Весна Марјановић, председница Одбора за културу и информисање и Дајана Еклес, чланица Поткомитета за медије и информационо друштво ПССЕ.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Среда, 6. новембар 2013. | 16. седница Одбора за културу и информисање 06.11.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2