Четвртак, 12. октобар 2017.

15. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници од 12. октобра, чланови Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва размотрили су Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Републике Грчке о социјалном осигурању.


Предлог закона представио је Зоран Милошевић, в.д. помоћника министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, који је истакао да су преговори са грчком страном вођени од 2006. године до 2017. године, када је Споразум и потписан. Споразум обухвата остваривање права из пензијско-инвалидског осигурања, заснива се на поштовању националних законодавстава, као и европских стандарда и омогућиће онима који су некада радили у Грчкој, односно Србији, да остваре право на пензију.

Након расправе, чланови Одбора једногласно су усвојили Предлог закона о потврђивању Споразума између Републике Србије и Републике Грчке о социјалном осигурању.

У наставку седнице, размотрена је Информација о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за период од 1. априла до 30. јуна 2017. године. Информацију је члановима Одбора представио државни секретар Министарства Негован Станковић, представивши нормативне активности у извештајном периоду, као и информације о припремању нових законских предлога, који ће се наћи у скупштинској процедури до краја октобра ове године. Станковић је представио програмске и пројектне активности, као и информацију о управно-надзорним пословима. Он је навео да је у извештајном периоду издато 3.578 дозвола за рад странцима, обрађено 2.396 предмета из области бриге о породици и социјалне заштите, издато 26 лиценци пружаоцима услуга социјалне заштите, а затворено је девет илегалних домова за старе. Посебну пажњу Станковић је посветио раду инспекцијских служби, посебно инспекторату за рад који је радио највише на сузбијању рада на црно и смањењу повреда на раду. У извештајном периоду извршено је 13.234 инспекцијских надзора, а послодавци су кажњени у прекршајним поступцима са преко 70 милиона динара, истакао је Станковић.

У расправи која је уследила, чланове Одбора занимале су информације у вези са мигрантском кризом и средствима која се за ту намену издвајају, информације о извршењу буџета по појединим категоријама, питање запошљавања особа са инвалидитетом и промене законодавног оквира у овој области, начин школовања деце миграната и ангажовање наставника и професора за њихово образовање, трансфери локалним самоуправама за побољшање квалитета живота и социјалних услуга у локалној заједници, а занимало их је и када ће се ново законско решење о штрајку наћи у скупштинској процедури, као и предлози закона о финансијској подршци породицама са децом и о спомен обележјима.

Након расправе чланови Одбора прихватили су већином гласова Информацију о раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања за период од 1. априла до 30. јуна 2017.године.

На крају седнице размотрене су представке и предлози грађана. Радна група обрадила је пет пристиглих представки и предлога грађана, а известиоци Радне групе информисали су чланове Одбора о њиховој садржини и предлозима за даље поступање.

Чланови Одбора су затим једногласно усвојили Извештај Радне групе.

Седници је председавала председница Одбора др Весна Ракоњац, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Јосип Броз, Драган Савкић, Томислав Жигманов, Радован Јанчић, Миланка Јевтовић Вукојичић, прим. др Бранимир Ранчић, Марија Јањушевић, прим. др Владо Бабић, др Предраг Јеленковић, Весна Николић Вукајловић, Александра Мајкић, Милена Ћорилић и Љупка Михајловска.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 12. октобар 2017. | 15. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 12.10.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја