Уторак, 3. април 2018.

15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

Чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова одржали су седницу поводом обележавања Међународног дана Рома, на тему „Право на избор партнера и скретање пажње на дечје бракове у ромској популацији“.


Oва седница Одбора се организује у сарадњи са Ромским женским центром „Бибијаˮ, у оквиру кампање Месец ромског женског активизма.

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, отварајући седницу је истакао да су проблеми са којима се суочава ромска популација многобројни, а да су неки посебно тешки јер погађају најосетљивији део популације – децу. Ступање деце у ране бракове представља кршење неких од основних људских права, као што су право на образовање, заштиту репродуктивног здравља, избор партнера и изнад свега, право на детињство, навео је Омеровић. Он је истакао да деца, посебно девојчице, које у раним годинама ступају у брак (са 11, 12 и 13 година), немају пуно шанси за срећан, здрав и успешан живот, као ни њихова деца. Овај проблем мора бити у врху наших приоритета и држава Србија дефинише мере и активности у сузбијању дечјих бракова, навео је Омеровић. Председник Одбора је посебно нагласио да Савет Европе препознаје напоре које улаже наша држава и локалне заједнице у решавању овог проблема и да су Ниш, Хоргош и Чантавир представљени као примери добре праксе када је у питању укључивање ромске популације у локалну заједницу.

Помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Нина Митић истакла је да су рани бракови, у које се ступа пре 16. године, најгрубље кршење дечјих права и кривично су дело. Она је указала на законе којима се штите права деце и бори против дечјих бракова. Митић је указала на улогу центара за социјални рад, полиције и образовних институција за заштиту права деце, као и на превентивно деловање када је проблем дечјих бракова у питању.

Члан Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња др Ненад Иванишевић је указао да су рани уговорени бракови у прошлим временима постојали код већине народа, и да су подизањем образовног нивоа становништва постали неприхватљиви у већини заједница, те да је подизање образовног нивоа ромске популације од изузетног значаја. Он је истакао да је то дуготрајни процес, јер се тиче промене начина живота једне заједнице.

Заменица директора UNICEF Северин Леонарди (Severine Leonardi) је навела податак да се у свету сваког минута 23 девојчица уда пре 18. године. У Србији је ова појава најраспрострањенија у руралним и најсиромашнијим заједницама, и то већински међу ромском популацијом, навела је Леонарди и нагласила да више од 50 одсто ромских девојчица ступи у брак пре пунолетства. Промена се може покренути кроз сарадњу Владе и невладиних организација, приватног сектора и ромске заједнице и од изузетног значаја је да оснажимо сваку ромску девојчицу и пружимо подршку свакој породици кроз систем социјалне заштите, закључила је Северин Леонарди.

Менаџерка програма CARE International из Сарајева Јадранка Миличевић упознала је присутне са регионалним пројектом који већ шесту годину води ова организација у сарадњи са ромским организацијама „За активну инклузију и права Ромкиња на Западном Балкану“.

Представница Канцеларије Савета Европе у Београду Вера Куртић подсетила је присутне на најобухватнији међународни документ, Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, који је Народна скупштина ратификовала 2013. године. Ромкиње, као вишеструко рањиве и маргинализоване, у посебном су ризику од насиља, истакла је Куртић. Она је указала и на програм „ROMACTED" који заједно воде ЕУ и СЕ, који се спроводи у 11 градова и општина у Србији и којим се подржава интеграција Рома и Ромкиња у локалну заједницу.

Заменица председника Националног савета ромске националне мањине Јелена Јовановић истакла је да су Ромкиње осетљивије и рањивије од свих жена у нашем друштву и да је њихово образовање и школовање основни правац који отвара перспективе за достојанствен живот, запослење и заштиту здравља.

Kоординаторка Ромског женског центра „Бибијаˮ Славица Васић представила је активности и кампање ове организације. Истакла је да је рад на терену са Ромкињама од изузетне важности.

Представница ромске женске мреже Радмила Нешић и члан Етнографског института САНУ др Иван Ђорђевић представили су резултате истраживања „Дечји бракови у ромској популацији у Србији“ које је спроведено од марта до јуна 2017. године на 5 локација у Србији и где се кроз дубинске интервјуе са испитаницима дошло до увида у стварни живот ромске заједнице. Истраживање је показало да смањење и нестајање праксе дечјих бракова мора да буде заједнички задатак, подухват и напор свих друштвених актера, од служби за социјални рад, образовног система, полиције, па до деловања на индивидуалном нивоу.

Током расправе, истакнуто је да су дечји бракови опасна појава и да је образовање од посебног значаја за оснаживање и заштиту права ромске деце, тиме и за спречавање дечјих бракова.

Председник Одбора Мехо Омеровић је, закључујући седницу, истакао да ће Одбор и у наредном периоду посвећивати пажњу овој теми, у оквиру својих надлежности и да сви заједно морамо да радимо на оснаживању ромске популације и спровођењу закона, као и да пробудимо интересовање већинске заједнице за постојање проблема дечјих бракова.

Седници је председавао председник Одбора Мехо Омеровић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Никола Јоловић, Миланка Јевтић Вукојичић, Љибушка Лакатош, Милена Турк, Љиљана Малушић, Весна Ивковић, Томислав Жигманов, Елвира Ковач, као и народни посланици Милена Ћорилић, Нада Лазић и Гордана Чомић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 3. април 2018. | 15. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 03.04.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја