Четвртак, 28. септембар 2023.

15. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво

На седници Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, одржаној 28. септембра, чланови Одбора размотрили су, у начелу, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основном образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, Предлог закона о изменама и допунама Закона о уџбеницима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања, Предлог закона о потврђивању Међународног споразума између Европске уније и Републике Србије о учешћу Републике Србије у програму Европске уније Програм Дигитална Европа за период 2021-2027, а размотрили су и Информацију о раду Министарства науке, технолошког развоја и иновација за период април – јун 2023. године.


Предлоге закона који се тичу образовања, испред Министарства просвете образлагала је министарка проф. др Славица Ђукић Дејановић. Главне измене наведених закона односе на рокове полагања завршног испита за ученике који завршавају средње образовање и васпитање у трогодишњем трајању, матурског испита за ученике, који завршавају средње образовање и васпитање у четворогодишњем трајању, завршног испита средњег стручног образовања и васпитања и стручне, уметничке и опште матуре; на увођење националне читанке као обавезног наставног средство за све ученике основног и средњег образовања и васпитања који наставу похађају на српском језику; исписивање ученика када се против њега покрене васпитно-дисциплински поступак и у року од 7 дана у складу са законом уписује се у другу средњу школе; увођење ефикаснијих решења која се односе на смањивање, односно престанак насиља у установама образовања и васпитања, те су у вези са тим измењене одредбе које се односе на владање ученика и оцену из владања, у смислу бројчаног оцењивања ученика, почев од петог, уместо почев од досадашњег шестог разреда и рачунањем општег успеха тако што ће почев од петог разреда, уместо досадашњег шестог разреда оцена из владања рачунати у општи успех ученика.

Информацију о раду Министарства науке, технолошког развоја и иновација за период април – јун 2023. године, испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација образлагала је министарка Јелена Беговић. Она је навела је да су овај извештајни период обележила два догађаја, а то су изложба „Играј за човечанство! Наука за све“ и пуштање у пробни рад портала еНаука. Министарка је додала да је ресорно министарство у овом периоду постигло значајне резултате у спровођењу политике у областима науке, технолошког развоја и иновација, као и примени позитивних прописа и изради нових прописа у складу са савременим тенденцијама у развоју научноистраживачког простора.

Испред Министарства информисања и телекомуникација Предлог закона о потврђивању Међународног споразума између Европске уније и Републике Србије о учешћу Републике Србије у програму Европске уније Програм Дигитална Европа за период 2021-2027, који је поднела Влада, образлагао је државни секретар Милан Добријевић, који је Одбору ближе објаснио специфичне циљеве

У наставку рада, Одбор је усвојио наведене предлоге закона које је поднела Влада и Информацију о раду Министарства науке, технолошког развоја и иновација за период април – јун 2023. године.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Марко Атлагић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора Татјана Медвед, Стојан Раденовић, проф. др Владимир Обрадовић, проф. др Мирка Лукић-Шаркановић, Дејана Васић, проф. др Јахја Фехратовић, Ана Миљанић, др Жика Бујуклић, проф. др Бранимир Јованчићевић, проф. др Ђорђе Павићевић, др Татјана Јовановић, Наташа Ивановић, Љубинко Ђурковић и мр Ђорђе Косанић. На седници Одбора присуствовао је и народни посланик Бошко Обрадовић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 28. септембар 2023. | 15. седница Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво 28.09.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја