Уторак, 12. новембар 2013.

15. седница Одбора за културу и информисање

На седници одржаној 4. и 12. новембра, Одбор за културу и информисање разматрао је положај Националног савета за културу.


Седница је сазвана поводом молбе Националног савета за културу упућеног Народној скупштини да предузме конкретне кораке, у оквиру својих надлежности, у решавању отворених питања између Министарства културе и Националног савета за културу. Наиме, представници Националног савета за културу, на челу са председником Савета Душком Паунковићем, указали су члановима Одбора на неслагања Савета и Министарства по питању учешћа и улоге Савета у изради Стратегије развоја културе и поновили неопходност решавања материјално-статусног положаја чланова Савета.
Након дискусије Одбор је усвојио следеће закључке:
1. Одбор констатује да Национални савет за културу редовно и савесно обавља своје активности у складу са овлашћењима утврђених Законом о култури.
2. Одбор тражи да се хитно у дневни ред седнице Народне скупштине уврсти Предлог закона о изменама и допунама Закона о култури.
3. Одбор предлаже да се седница прекине и настави, у најхитнијем року, у присуству министра културе и информисања Ивана Тасовца и државних секретара Министарства.

У наставку седнице 12. новембра којем је, поред чланова Одбора и чланова Националног савета за културу, присуствовао и министар културе и информисања Иван Тасовац вођена је дискусија у вези са радом Националног савета за културу и сарадње Министарства културе и информисања са Саветом. Чланови Одбора износили су предлоге за унапређење сарадње Министарства и Савета и указивали на потребу доношења јединственог закона којим ће се регулисати рад свих савета.
Председница Одбора Весна Марјановић рекла је, у закључку седнице, да питање услова рада чланова Савета остаје нерешено, као и да ће се ово питање наћи на дневном реду једне од наредних седница Одбора. Она је позвала представнике Министарства и Савета да заједничким договором дођу до решења, како би се превазишли проблеми који тренутно постоје у њиховој комуникацији и сарадњи.

Седници је председавала Весна Марјановић, председница Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
четвртак, 15. април

Цео календар догађаја