Уторак, 13. фебруар 2018.

14. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова

На седници од 13. фебруара, члановима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова представљен је Извештај Републике Србије у оквиру трећег циклуса Универзалног периодичног прегледа и добијене препоруке.


Пре представљања Извештаја, Одбору се обратила Карла Херши (Karla Hershey), стална координаторка Канцеларије УН у Србији, која је изразила задовољство наставком спровођења Универзалног периодичног прегледа (УПП) на националном нивоу. Она је истакла да је ово најважнији механизам за унапређење људских права, како због своје универзалности, тако и због чињенице да се спроводи на националним нивоима и уколико су све институције у друштву посвећење његовој примени, онда он може имати пуну примену на терену. Херши је изразила задовољство што се УПП у Србији спроводи у сарадњи са свим релевантним институцијама, посебно Парламентом, у чему ће имати пуну подршку Канцеларије УН.

Заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Џозеф Мелот (Joseph Mellott), истакао је у обраћању члановима Одбора да је овај Извештај резултат дијалога о стању људских права. Мисија је свесна значаја процеса извештавања, али и корака које је потребно учинити како би се пратило извршење препорука које су Србији упутиле земље чланице УН, навео је Мелот. Он је додао да Мисија даје пуну подршку овом процесу како би био функционалан и поздравио сарадњу Савета за праћење примене препорука механизама УН за људска права Владе Републике Србије са независним институцијама и цивилним сектором. Мелот је позвао све чиниоце у друштву да наставе рад на унапређењу људских права, а Мисија ОЕБС остаје опредељена да заједно са Канцеларијом УН пружи пуну подршку Србију на том пољу.

Сузана Пауновић, председница Савета за праћење примене препорука механизама УН за људска права Владе Републике Србије и шефица делегације Србије за трећи циклус Универзалног периодичног прегледа, упознала је Одбор са током расправе о Извештају Републике Србије пред Саветом за људска права УН, који је представљен у Женеви 24. јануара ове године, и добијеним препорукама. Сузана Пауновић је истакла да је процес израде Извештаја био инклузиван и да су, поред државних органа, у њему учествовали и независни државни органи и организације цивилног друштва. Пауновић је навела да је Савет израдио план за праћење примене добијених препорука, а да је у плану да се, у сарадњи са Канцеларијом УН у Београду, израде индикатори испуњености препорука. Она је указала и да се настоји да се те препоруке повежу са Циљевима одрживог развоја.

Члановима Одбора су се обратили и Заштитник грађана Зоран Пашалић и директорка организације Београдски центар за људска права Соња Тошковић, који су говорили о учешћу независних државних органа и организација цивилног друштва у изради извештаја.

Закључујући седницу, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова
Мехо Омеровић је подсетио на Резолуцију коју је усвојио Савет за људска права УН 23. јуна 2017. године о доприносу парламената у раду Савета за људска права и његовом Универзалном периодичном прегледу. Том Резолуцијом се државе чланице охрабрују да промовишу укљученост парламената у свим фазама процеса извештавања у оквиру УПП, нагласио је Омеровић.Унапређење сарадње парламената, државних органа и организација цивилног друштва важно је за промоцију и заштиту људских права, истакао је он и посебно нагласио да ће Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова наставити да прати стање у погледу имплементације препорука које смо добили.

Седница је одржана у сарадњи са Саветом за праћење припреме препорука механизама УН за људска права Владе Републике Србије.

Седници је председавао председник Одбора Мехо Омеровић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Никола Јоловић, Наташа Ст. Јовановић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Љибушка Лакатош, Љиљана Малушић, Оливера Огњановић, Марјана Мараш, Олена Папуга, Весна Ивковић и Елвира Ковач и народни посланик Бошко Обрадовић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 13. фебруар 2018. | 14. седница Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова 13.02.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2