Среда, 1. новембар 2006.

14. седница Пододбора за права детета

Пододбор за права детета одржао је, у форми округлог стола на тему насиља над децом, Четрнаесту седницу 1. новембра.Пододбор за права детета одржао је, у форми округлог стола на тему насиља над децом, Четрнаесту седницу 1. новембра.

Седницу је отворила Живодарка Дацин, председница Пододбора. Поздравила је председника Народне скупштине, присутне народне посланике, министре у Влади Републике Србије, представнике амбасада, невладиних организација и, посебно, представнике медија и захвалила им се на позитивној презентацији проблема којима се Пододбор бави.

Она је нагласила да насиље над децом постоји у свим земљама. Посебно је истакла државе у којима је било ратних дешавања, у којима деца живе као избеглице или расељена лица. Највећи проблем је што су та деца невидљива и друштво мора да уради све да њихове проблеме учини видљивим, рекла је председница Пододбора.

Живодарка Дацин подсетила је на активности Пододбора у законодавној делатности од његовог формирања и изразила задовољство што су чланови Пододбора узели учешће у изради Предлога закона о заштити права детета. Организовани су и округли столови на тему инклузивног образовања. Такође је рекла да народни посланици подржавају предлог да Пододбор за права детета прерасте у Одбор, чиме би се допринело његовој ефикасности.

Присутне је поздравио и председник Народне скупштине Предраг Марковић и рекао да је кључно да се цело друштво, сви сегменти, укључе у борбу против насиља над децом. У Дому Народне скупштине, највишем законодавном и једином уставотворном телу, заступљено је највише сегмената друштва, и у њему треба да се чујемо, договоримо и подсетимо свега, доброг и лошег, што је већ урађено. Он је подсетио на документе усвојене и потписане у Дому Народне скупштине, као и на то да је Предлог закона о заштити права детета у скупштинској процедури.

Председник Марковић је истакао проблем видљивости и препознавања кршења дечијих права и насиља над децом, тим пре што се оно догађа у затвореним срединама које би децу требало да штите. Потребно је да се на свим нивоима ради на препознавању насиља, у школама, предшколским установама, са родитељима и медијима. Упозорио је на то да деца свет око себе прихватају као природан да би се одбранила и зато преписују моделе понашања за које смо ми одговорни.

Председник Народне скупштине позвао је присутне да свако учини колико може да бисмо, као друштво, стали на пут насиљу које нам свакодневно прети.

Министар просвете и спорта информисао је присутне о практичним активностима на заштити деце, спроведеним у протекле две године. Најпре је формиран Савет за превенцију при Министарству просвете, који је организовао велики број семинара, пре свега у већим градовима, а објављен је и већи број публикација на тему насиља над децом. Савет је, у сарадњи са Дефектолошким факултетом и Друштвом педагога Србије, покренуо питање повећања броја школских полицајаца, а у сарадњи са УНИЦЕФ-ом покренута је акција „Школа без насиља“ за коју се пријавило преко 100 школа у Србији. Посебно је значајан семинар за школске полицајце, на коме су им представљена педагошка знања, неопходна за рад са децом.Склопљен је Споразум са Британским саветом, који у ствари представља низ упутстава породицама и школама, шта ко ради на спречавању насиља над децом.

Министар Вуксановић подсетио је на акције организоване у циљу спречавања насиља у школама, „Марш љубави и толеранције“ и „Час љубави и толеранције“, као и на акцију „Где је сада ваше дете“.

Ен Лиз Свенсон, директорка УНИЦЕФа, представила је Студију „Насиље над децом“. Она је говорила о физичком и психичком насиљу и занемаривању деце и као посебан проблем истакла то што је у већини земаља друштвено прихватљиво ударање деце. Највећи део насиља догађа се у породици и институцијама, тамо где би требало да се о деци брине, од стране особа које деца воле и за које су везана. У узрасту од 6 до 16 година око 40 одсто деце доживљава насиље, док је у узрасту до две године тај проценат још већи. Студија обухвата 12 препорука којима би се осигурало спречавање насиља над децом. Неопходно је усвојити националну стратегију и осигурати њену примену.

Министар здравља и председавајући Савета за права детета говорио је о регионалним консултацијама на тему превенције насиља и Националном плану акције за децу из 2004. године. Он је рекао да је заштита деце један од главних приоритета у наредних 10 година. Похвалио је напоре локалних самоуправа на изради локалних планова за децу, који се за сада спроводе у Крагујевцу, Пироту и Сјеници, а припремају у више градова Србије. Министар је истакао да је неопходна ревизија свих закона који се тичу деце, као и да је неопходно уложити сва средства да би се створило друштво какво наша деца заслужују.

Директор организације Save the children Сајмон Бурдет рекао је да је насиље над децом универзални проблем. Изнео је узнемирујуће податке о броју деце која су вербално и физички малтретирана, сексуално злостављана, која су сведоци насиља у породици, која се лече или умиру од последица насиља и која су жртве трговине људима. Као посебне теме је издвојио физичко насиље и понижавајуће кажњавање, психичко насиље и проблем деце у сукобу са законом.

Присутнима су се обратили Марија Брђовић и Жељко Антић, који су учествовали у изради нацрта Студије писане језиком детета, која је настала истовремено са званичном Студијом.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја