25. јун 2015. Учесници 14. састанка Економског кокуса

25. јун 2015. Учесници 14. састанка Економског кокуса

Четвртак, 25. јун 2015.

14. састанак Економског кокуса

На 14. састанку Економског кокуса Народне скупштине, одржаном 25. јуна, размотрен је Нацрт закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду и Нацрт закона о изменама и допунама Закона о државном премеру и катастру.


Састанку су присуствовали представници Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, НАЛЕД-а, ИРИ-ја, као и представници привреде – представници великих компанија, пословних асоцијација, банкарског сектора и фирми које се баве консалтингом.

Нацрте закона представиле су државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић и представница Републичког геодетског завода Гордана Зорић.

Оне су истакле да се Нацртом закона о изменама и допунама Закона о државном премеру и катастру предвиђа усклађивање са другим законима који су у међувремену донети или измењени, као и да се поједностави и скрати процедура уписа у катастар, и обезбеди поступање државних органа у складу са начелом е-управе.

Циљ Нацрта закона о претварању права коришћења у право својине на грађевинском земљишту уз накнаду јесте да се укине право коришћења грађевинског земљишта, као реликт прошлих времена, истакла је Александра Дамњановић. Уређују се услови за претварање права коришћења у право својине за лица, на изграђеном и неизграђеном грађевинском земљишту, чији је носилац права својине Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, као и могућност заснивања закупа на грађевинском земљишту.

Представници привреде и чланови Кокуса изнели су своје сугестије и предлоге како би се законска решења додатно унапредила и омогућила њихова боља примена. Учесници састанка су се сложили да ће доношење ових закона позитивно утицати на раст грађевинске индустрије, и на друге инвестиције.

Закључујући састанак, председник Економског кокуса проф. др Владимир Маринковић истакао је значај директног дијалога који је остварен између представника привреде и Министарства, који претходи утврђивању предлога закона и њиховом упућивању у скупштинску процедуру. Маринковић је нагласио и да ће народни посланици подношењем амандмана дати свој допринос квалитету закона који се усвајају, као и њиховој успешној примени.

Састанком је председавао проф. др Валдимир Маринковић, председник Економског кокуса.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
четвртак, 18. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја