Понедељак, 16. септембар 2013.

14. седница Одбора за културу и информисање

На седници одржаној 16. септембра, Одбор за културу и информисање размотрио је Информацију о раду Националног савета за културу Републике Србије за период јануар – децембар 2012. године.


О раду Савета у извештајном периоду говорили су председник Савета Душко Паунковић, заменик председника Весна Ињац Малбаша и чланови Савета Ивана Стефановић и Слободан Вујовић.
Представљајући редовне активности Савета, председник Савета Душко Паунковић навео је да је Савет у протеклом периоду анализирао стање у култури и поводом тога упутио надлежним институцијама сугестије и предлоге за развој и унапређење културних делатности. Паунковић је навео да је Савет иницирао формирање радне групе за израду Предлога закона о изменама и допунама Закона о култури и радне групе за израду Предлога закона о позоришту која још увек није именована. Савет је разматрао и два постојећа нацрта Стратегије развоја културе као и пријаве кандидата за доделу статуса установе културе од посебног значаја и дао позитивно мишљење за 52 установе.
Чланови Савета указали су Одбору и на нерешени материјално статусни положај чланова Савета.
Чланови Одбора за културу похвалили су рад Националног савета за културу и посебно указали на значај анализа стања културе које ради ово тело, а које могу да се употребе као добра полазна основа за израду многих предлога закона у овој области. Такође, дискутовало се и о Закону о јавним набавкама, посебно оног сегмента Закона који се односи на културу. Покренуто је питање финансирања пројеката у области културе и указано да је неопходно успостављање транспарентног система финансирања пројеката.
На седници Одбора заједнички је констатовано да је потребно што скорије формирање радне групе која би била ангажован за рад на обележавању стогодишњице смрти Стевана Стојановића Мокрањца која се обележава следеће године.
У закључку дискусије представници Савета истакли су да је неопходна блиска сарадња Савета са Министарством културе и информисања.
Чланови Одбора усвојили су Информацију о раду Националног савета за културу Републике Србије за период јануар – децембар 2012. годину и одлучили да предлог закључка Одбора упуте Народној скупштини на усвајање.
На овој седници Одбор је усвојио и Предлог закона о допуни Закона о култури, у начелу.

Седници је председавала Весна Марјановић, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Понедељак, 16. септембар 2013. | 14. седница Одбора за културу и информисање 16.09.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
четвртак, 15. април

Цео календар догађаја