3. јун 2015. Учесници 13. састанка Економског кокуса

3. јун 2015. Учесници 13. састанка Економског кокуса

Среда, 3. јун 2015.

13. састанак Економског кокуса

На 13. састанку Економског кокуса, одржаном 3. јуна, дискутовало се о теми „Ваучеризација образовања“, коју су представили чланови Либертаријанског клуба (ЛИБЕК) Милош Николић и Михаило Гајић.


Говорећи о проблемима у основном образовању у Србији, као што су демографска кретања, високи трошкови, слаби резултати и недовољан ниво укључености родитеља, чланови ЛИБЕК-а посебно су указали на прогнозу по којој ће се број деце драстично смањити у наредне две деценије, за око 40 одсто. Постојећа образовна инфраструктура је ирационална, с обзиром да не одговара распореду становништва и да се стање сваке године погоршава, оценили су чланови ЛИБЕК-а.

Они су представили резултате упоредне анализе образовних достигнућа земаља ЈИЕ по којој ђаци из Србије касне за својим вршњацима из Словеније и Хрватске око годину дана или више, као и да је 35,7 одсто ђака функционално неписмено.

Имајући у виду ове чињенице, ЛИБЕК предлаже увођење образовних ваучера што би значило да се ваучери деноминовани на одређени износ дају породицама које њима плаћају образовање у некој приватној или јавној установи. Циљ је да се уведе конкуренција чиме би се смањили трошкови и повећали резултати.

Предлог ЛИБЕК-а је да обухват деце ваучерима треба да буде универзалан и да их финансира Министарство финансија, чиме би се постигле велике уштеде, са крајњим циљем креирања бољег и ефикасније система образовања.

На састанку је закључено да су образовном систему у Србији потребне корените промене зарад постизања већег квалитета, а договорено је и да се о могућности увођења образовних ваучера разговара са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја и члановима Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво.

Састанку су присуствовали и представници Америчке привредне коморе, НАЛЕД-а и ИРИ-ја.

Састанку је председавао проф. др Владимир Маринковић, председник Економског кокуса.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
субота, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја