Уторак, 22. децембар 2020.

13. седница Одбора за уставна питања и законодавство

На седници, одржаној 22. децембра 2020. године, чланови Одбора за уставна питања и законодавство размотрили су, у начелу, девет тачака које се налазе на дневном реду Осме седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2020. години.


Првих пет тачака дневног реда седнице, односно о Предлогу закона о изменама Закона о државним службеницима, Предлогу закона о изменама Закона о запосленима у јавним службама, Предлогу закона о изменама Закона о систему плата запослених у јавном сектору, Предлогу закона о изменама Закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе и Предлогу закона о изменама Закона о платама запослених у јавним агенцијама и другим организацијама које је основала Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, а које је поднела Влада, образложила је Марија Обрадовић, министарка државне управе и локалне самоуправе, у начелу. Министарка је изјавила да се предложеним изменама утврђује нови рок за почетак примене системског, а самим тим и посебних закона којима се уређују плате, накнаде плата и друга примања у свим деловима јавног сектора. Наведена потреба је узрокована сложеном епидемиолошком ситуацијом, а која је довела до додатног оптерећења и ограничених капацитета у раду јавног сектора. Пуна имплементација прописа о платама запослених у јавном сектору подразумева интензивну сарадњу свих учесника у реформи система плата ради постизања што већег консензуса у њеном спровођењу.

Чланови Одбора су након образложења оценили да су Предлог закона о изменама Закона о државним службеницима, Предлог закона о изменама Закона о запосленима у јавним службама Предлог закона о изменама Закона о систему плата запослених у јавном сектору, Предлог закона о изменама Закона о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе и Предлог закона о изменама Закона о платама запослених у јавним агенцијама и другим организацијама које је основала Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе, у начелу, у складу са Уставом и правним системом Републике Србије.

У наставку седнице, чланови Одбора су, у начелу, размотрили и Предлог закона о задуживању Републике Србије код UniCredit Bank Srbija A.D. Beograd за потребе финансирања Пројекта Рума-Шабац-Лозница, Предлог закона о потврђивању Уговора између Владе Републике Србије и Владе Хонг Конга Специјалног административног региона Народне Републике Кине о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и на имовину и спречавању пореске евазије и избегавања, Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Француске о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Републици Србији, Предлог закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске о запошљавању чланова породице који живе у заједничком домаћинству са члановима дипломатских и конзуларних представништава и оценили да су предлози закона у складу са Уставом и јавним системом Републике Србије.

Седници је председавала председница Одбора Јелена Жарић Ковачевић, а присуствовали су и чланови и заменици чланова Одбора: Невена Веиновић, Жељко Томић, Оља Петровић, Вук Мирчетић, Лука Кебара, Угљеша Мрдић, Дубравка Краљ, Борисав Ковачевић, Тома Фила, Јован Палалић, Илија Милетић, Арпад Фремонд и Виолета Оцокољић. Седници су присуствовали и представници Министарства спољних послова Вера Вукићевић и Владимир Цветковић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 22. децембар 2020. | 13. седница Одбора за уставна питања и законодавство 22.12.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
недеља, 28. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја