Четвртак, 20. фебруар 2020.

13. седница Одбора за права детета

На седници Одбора, одржаној 20. фебруара, чланови Одбора размотрили су Извештај о раду Савета за права детета Владе Републике Србије, који је поднело Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.


Члановима Одбора Извештај су образложиле Славица Ђукић Дејановић, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику и Стана Божовић државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У периоду од подношења првог извештаја за 2019. годину до данас одржане су две седнице Савета за права детета, односно осма и девета седница.

На осмој седници чланови Савета информисали су се о реализацији одлука са претходне седнице, потом праћењу превенције и забране малолетничких бракова, праћењу процедура усвajања закона о правима детета и заштитнику права детета и другим активностима. На истој седници успостављена је и сарадња са Саветом за праћење и унапређење рада органа кривичног поступка и извршење кривичних санкција према малолетницима, са којим је разматрана иницијатива за хитно формирање посебне установе за лечење и оспособљавање, која се односи на Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица.

Чланови Савета обавештени су да је држава добила и Годишњи извештај о најгорим облицима дечијег рада за 2018. годину које је објавило Министарство за рад САД. Извештајем је обухваћена 131 земља, а Србија је била једна од 12 земаља која је оцењена са значајним напретком.

Једна од мера у Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период 2016–2025. године јесте унапређење система превенције и подршке с циљем смањења броја малолетних и принудних бракова и малолетних трудноћа у ромској заједници где је речено да овај проблем мора бити предмет не само државних органа већ и невладиног сектора, међународних институција, академских заједница и медија. Малолетни бракови повлаче са собом и друге проблеме као што су насиље у породици, малолетничка трудноћа и друге, па је кључно превенирати ову појаву.

Нацрт закона о правима детета и заштитнику права детета, прошао је фазу јавне расправе у пет градова у Србији, на којој је присуствовало 280 учесника, а Нацрт закона Влади ће доставити надлежно министарство. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања завршило је и Нацрт стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља, на иницијативу Савета за права детета. Документ је усклађен са Законом о планском систему, а стратегија ће трајати до 2023. године.

Под тачком разно, чланови Одбора размотрили су допис Повереника за информације од јавног значаја и података о личности.

Седници је председавала председница Нада Лазић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Гордана Чомић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Наташа Михаиловић Вацић, Јелена Миајтовић, Милија Милетић, др Данијела Стојадиновић, др Даница Буквић, Дубравка Филиповски, Милена Ћорилић, Горица Гајић и Марија Јевђић.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Четвртак, 20. фебруар 2020. | 13. седница Одбора за права детета 20.02.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја