Уторак, 10. септембар 2013.

13. седница Одбора за културу и информисање

На седници Одбора за културу и информисање, одржаној 10. септембра, новоизабрани министар културе и информисања Иван Тасовац представио је план и програм својих активности у наредном периоду.


На почетку седнице, председница Одбора Весна Марјановић рекла је да се ова седница одржава на иницијативу новоизабраног министра културе и информисања и истовремено га упознала са проблемима који постоје у овој области, а као најозбиљније навела проблеме у кинематографији, недовољну сарадњу Министарства културе и информисања са другим министарствима, потребу решавања кадровских и стратешких питања у Министарству и доношења сета медијских закона у процесу приближавања Србије Европској унији.
Представљајући члановима Одбора план и програм својих активности, министар Тасовац је као приоритете у свом будућем раду навео решавање кадровских питања у Министарству културе и информисања, унапређење рада националних институција културе и поштовање принципа транспарантности при доношењу закона.
Чланови Одбора постављали су министру питања и указали на проблеме који дужи низ година нису решавани. Члан Одбора Горица Мојовић поставила је питање које се односи на израду Стратегије развоја културе и предложила да се у најскорије време прелиминарни текст Стратегије стави на јавну расправу. Она је поставила и питања која се односе на рад Завода за проучавање културног развоја, доношење Закона о архивској грађи и указала да су неопходне измене и допуне Закона о јавним набавкама. Горица Мојовић је навела да је потребно што пре донети законе о позориштима, музејима и културном наслеђу и регулисати правни статус регионалних завода за заштиту споменика културе. Потребне су и измене Закона о раду, и то у сегменту који се односи на ауторске уговоре.
Обраћајући се министру културе и информисања, народни посланици Весна Милекић, Милорад Стошић, Срђан Шајн, Александар Чотрић и Маја Виденовић покренули су, између осталог, питање рада природњачког музеја и финансирања Министарства културе и информисања, напомињући да је потребно повећати буџетска издвајања за следећу годину. Области којима је потребно посветити већу пажњу, како су навели посланици, су и равномерно финансирање културних догађаја и њихова деметрополизација, потреба за увођењем информативних програма за ромском језику, ревитализација домова културе и интензивнија сарадња Министарства са дијаспором.

Седници је председавала Весна Марјановић, председница Одбора.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 10. септембар 2013. | 13. седница Одбора за културу и информисање 10.09.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
четвртак, 15. април

Цео календар догађаја