30. октобар 2017. 13. посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву

30. октобар 2017. 13. посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву

Понедељак, 30. октобар 2017.

13. посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је 13. посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву за понедељак, 30. октобар 2017. године, са почетком у 13.00 часова.


Председница је за ову седницу утврдила дневни ред са једном тачком и то:

  • Обраћање Народној скупштини Њ.Е. Димитра Главчева, председника Народног собрања Републике Бугарске.

По завршетку обраћања председника Народног собрања Републике Бугарске Димитра Главчева, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је 13. посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 11. сазиву.

ПРИВРЕМЕНЕ СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ
(нередиговане и неауторизоване)

(Седница је почела у 13.00 часова. Седницом председава Маја Гојковић, председник Народне скупштине Републике Србије.)

*
* *

ПРЕДСЕДНИК: Поштовани народни посланици, поштовани чланови Владе Републике Србије, Ваше Екселенције, поштовани гости, даме и господо, отварам Тринаесту посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.
Као што вам је познато, ову Посебну седницу сазвала сам да би се Народној скупштини обратила Његова Екселенција, господин Димитар Главчев, председник Народног собрања Републике Бугарске.
Част ми је да, у име Народне скупштине и у своје име, поздравим Његову Екселенцију господина Димитра Главчева. Поред њега, поздрављам и остале уважене чланове делегације Народног собрања Републике Бугарске, представнике Владе Републике Србије, дипломатског кора у Републици Србији и уважене госте који присуствују данашњој седници.
Сада молим Његову Екселенцију, господина Димитра Главчева, да нам се обрати. Изволите.
ДИМИТАР ГЛАВЧЕВ: Добар дан.
Поштована госпођо председнице Народне скупштине Републике Србије, поштовани народни посланици, Ваше Екселенције, даме и господо, дозволите ми да своје обраћање започнем пословицом која у себи садржи мудрост пријатељског српског народа.
Верујем да између Бугарске и Србије ограда не сме да буде. Верујем да Бугарска и Србија треба да буду одлични суседи. Верујем да Бугарска и Србија имају заједничку будућност у уједињеној Европи.
Са узбуђењем стајем за највишу говорницу Републике Србије. Желим да изразим своју велику захвалност госпођи председници Маји Гојковић и свим народним посланицима на указаној високој почасти да будем први бугарски државник који се обраћа Народној скупштини Републике Србије. Захваљујем на овој прилици.
Прихватам је као јасан знак о значају односа између две земље, између два пријатељска народа, између народних посланика два парламента и као настојање да се изграде добросуседски и пријатељски односи.
У данашњем свечаном тренутку желим да подсетим да смо Бугари и Срби врло блиски. Ова блискост заснива се не само на нашем географском суседству, не само на вишевековној испреплетаној историји, већ и на сходству језика, културе, заједничке вере и традиција.
Посебно су јаки примери међусобне подршке у 19. веку. Године 1862. у Београду је основана Прва бугарска легија, са Георгием Раковским на челу. Преко 600 бугарских револуционара и младих бугарских патриота из још увек поробљене Бугарске
1/2 БД/ИЋ


укључило се у ту легију. Међу њима је и апостол слободе Бугарске Васил Левски. Пет година каснија, опет у Београду, основана је и Друга бугарска легија. Данас у једном од најлепших паркова Београда, Ташмајдану, подигнут је скроман споменик, којим је одата пошта херојима Василу Левском и Георгиу Раковском.
Бугарско-српско пријатељство индикативно је у томе да чак и на Балкану, где су окупљени народи са изразитим идентитетом, успостављање односа поверења, сарадње и пријатељства је могуће када постоји неопходна политичка воља.
Оно што је данас важно за нас и за наше грађане јесте да смо свесни потребе за новим напретком међусобних односа, а наш заједнички циљ мора да буде очување стабилности у региону и благостање наша два народа.
Поштоване даме и господо, бугарски народ топло поздравља српски народ што је у 21. веку изабрао европски смер развоја. Поздрављамо српске грађане што на сваким следећим изборима поново и поново бирају политичаре који их воде према Европској унији.

2/1 ТЂ/ЦГ 13.05-13.10

Пре свега, да вас уверим да ће европска перспектива западног Балкана бити међу основним приоритетима предстојећег бугарског председавања Саветом ЕУ. Ми подржавамо постизање опипљивог напретка на вашем европском путу. Сматрамо да Србија показује снажну жељу да постане део европске породице. Као председник Народног собрања Републике Бугарске, желим да са ове говорнице гласно изјавим – Република Бугарска подржава европску интеграцију Републике Србије у ЕУ. Убеђени смо да ће проевропски политичари у Србији, уз подршку и разумевање српских грађана, енергично завршити све потребне реформе и да ће земља у потпуности испунити захтеве за пуноправно чланство.
Бугарска очекује Србију у нашој уједињеној европској породици, у заједници праве демократије, гарантованих права и слобода сваког грађанина, у нашој породици која поштује разлике и јединственост, а предрасуде и говор мржње остају у прошлости.
Од 1. јануара 2018. године Бугарска ће по први пут преузети ротационо председавање Саветом ЕУ. Ми се већ дуго времена припремамо за ову обавезујућу одговорност. Са великим задовољством желим да вас упознам са чињеницом да је у току ове припреме Бугарска уложила пуно енергичних напора и успели смо да убедимо наше партнере да тема о проширењу ЕУ на Србију и остале земље западног Балкана поново буде уврштена у дневни ред Уније.
За време нашег председавања наставићемо да радимо на томе. На тај начин ваша реформаторска настојања ће добити нову енергију и мотивацију, а српска држава јаснију перспективу о чланству. Пред Србијом се отвара јединствена прилика да у наредним месецима и годинама убрза интеграциони процес према ЕУ. После Бугарске председавање преузима Аустрија, а после тога Румунија. Све три земље изразиле су јасну подршку европском путу ваше земље. Убеђен сам да ће српски политичари и грађани радити упорно како би Србија придружила нашој заједничкој европској породици.
Поштоване даме и господо, поздрављамо политику Србије у последњих неколико година у погледу националних мањина у земљи. Верујемо да се сваки проблем може решити само и једино дијалогом. Поздрављам и вас законотворце у Народној скупштини. Високо ценимо чињеницу да су последњих година усвојени акти из области права националних мањина у Србији у складу са највишим европским стандардима. Задовољни смо чињеницом и надамо се да је далеко у историји остало време када су својим чињењем или не чињењем тадашњи тоталитарни режими показивали однос непоштовања према Бугарској националној мањини у Србији.
Данас Бугарска и Србија испољавају заједнички интерес за ефикаснијим остваривањем прописаних права Бугарске националне мањине и заједно у билатералним односима да стварамо повољан политички оквир за то. Бугарска и Србија су заједно забринуте због економског стања пограничних општина и заједно тражимо повољна решења.
За месец дана у Нишу ће се одржати заједнички форум пословних људи из две земље. Уз учешће високих представника две владе разматраће се конкретни пројекти о улагањима, који би довели до економског оживљавања подручја дуж границе са Бугарском.
Морамо да радимо заједно и на развоју Босилеграда, општине са преовлађујућим бугарским становништвом. Последњих 15 година становништво општине смањено је за преко 30%. Критична је ситуација са незапосленошћу. Уз заједничке напоре две државе морамо да поправимо ту ситуацију.

2/2 ТЂ/ЦГ

Желим да се са ове говорнице обратим и Бугарима у Републици Србији. Будите активни грађани суседне и пријатељске Србије, памтите свој род и језик.
Поштована госпођо председнице, поштовани народни посланици, ваше екселенције, подршка Бугарске чланству Србије и осталих држава западног Балкана је наш трајни приоритет. Радићемо на томе, не само за време нашег председавања.

3/1 АЛ/ЈЈ 13.10 – 13.15

Убеђен сам да ћете и ви бити активни и да ћете радити на испуњену потребних критеријума. То је важно за просперитет друштва и грађана и сигуран сам да ће они то ценити.
Гесло бугарског председавања Саветом Европске Уније је гесло које је исписано изнад улаза у зграду бугарског парламента. Од 1. јануара 2018. године то ће бити гесло и уједињене Европе и овде са говорнице Народне скупштине Републике Србије надам се да ће оно постати наше заједничко гесло.
Уједињење чини снагу.
Хвала на пажњи.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем председнику Народног собрања на његовом обраћању и закључујем Тринаесту посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.

(Седница је завршена у 13.15 часова.)

Видео (1)

Понедељак, 30. октобар 2017. | Тринаеста посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 30.10.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
четвртак, 13. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја