23. јул 2021. 12. седницa Oдбора за заштиту животне средине

23. јул 2021. 12. седницa Oдбора за заштиту животне средине

Петак, 23. јул 2021.

12. седницa Oдбора за заштиту животне средине

Одбор за заштиту животне средине је одржао 23. јула седницу ван седишта Народне скупштине, у Чачку, на којој су се чланови Одбора информисали о капиталним инвестицијама из области заштите животне средине у Чачку.


Чланове Одбора поздравио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић, наводећи да је Град Чачак у протеклом периоду уложио велике напоре да се направе помаци у заштити животне средине. Указао је да се интензивно радило на измени и допуни планских аката, како би се омогућио што квалитетнији развој у овој области. Тодоровић је упознао чланове Одбора и са конкретним пројектима који су покренути на територији Града Чачка и у сеоским подручијима, а тичу се заштите животне средине и умањења загађивања ваздуха.

Народни посланик Марко Парезановић, који је иницирао одржавање седнице у Чачку, објаснио је да локална самоуправа Града Чачка после дужег времена може да се похвали капиталним инвестицијама из области заштите животне средине и да је ово добра прилика да се народни посланици на лицу места упознају и виде као изгледа процес рекултивације и санације депоније у Чачку, радове у Овчар бањи и да се разговара о темама које су од круцијалног значаја за Републику Србију, а тичу се заштите животне средине.

Мирјана Ђоковић, помоћник градоначелника за област заштите животне средине, представила је капиталне пројекте Града Чачка и програм рада заштите животне средине Града Чачка. Истакла је да је стратешки план заштите животне средине Чачка донет 2018. године, а да локална самоуправа сваке године доноси план рада, који се ослања на кровне документе у овој области. Што се тиче програма рада заштите животне средине Града Чачка навела је заједнички резултат рада јединица локалне самоуправе, представника јавних предузећа и установа, осталих организација и удружења, као и грађана и волонтера који су препознали значај заштите животне средине. Завод за јавно здравље Чачак спроводи одређени мониторинг квалитета ваздуха, воде, полена, буке, земљишта. У наставку излагања истакла је пројекат „Наша шума - наша брига“, у оквиру кога је засађено 3.400 садница у Чачку са интенцијом новог сађења. Што се тиче осталих пројеката, град је добио 4.600.000 динара од државе, за пошумљавање рудне зоне, а Град Чачак је суфинансирао пројекат са још 1.000.000 динара. У овом пројекту, учествовали су и донатори који су посадили 1.000 стабала канадске тополе у месној заједници Коњевићи, и саднице црвенолисне трешње у варошици Мрчајевци. У области управљања отпадом, Ђоковић је издвојила и компостану ЈКП „Градско зеленило“, постављање 35 рециклажних острва на сеоском подручју и планирану изградњу парковске површине у месној заједници Свети Сава, пројекат вредан 37.000.000 динара. Ђоковић је навела да је Град Чачак потписао Меморандум о сарадњи у Програму подршке за примарну селекцију отпада из ИПА 2017, са циљем побољшања управљања отпадом у Граду Чачку, а у складу са стандардима Европске уније и законодавством Републике Србије, а вредност пројекта износи 898.000 евра, са суфинасирањем Града Чачка од 106.000 евра. Она је навела, да је у току завршна фаза припреме пројектне документације за постројење за отпадне воде и да је Чачак највећи оснивач са уделом од 26,88 одсто у регионалном систему управљања отпадом Дубоко, те да је систем примарне селекције у Чачку развијен на 65 одсто, са сталном потребом повећавања тог процента. У презентацији, помоћник градоначелника присутнима је представила и фазе санације и рекултивације депоније Прелић.

На предлог председника Одбора, чланови Одбора усвојили су закључак да су у Граду Чачку израђени значајни објекти из области заштите животне средине и остварене значајне активности на пољу заштите животне средине.

Седници је председавао председник Одбора проф. др Љубинко Ракоњац, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Јелена Обрадовић, Александар Југовић, Невенка Костадинов, Акош Ујхељи, Јасмина Каранац, Гојко Палалић, Марија Тодоровић, Томислав Јанковић, Весна Кришанов, Марко Парезановић и Жарко Богатиновић, као и народни посланици из Чачка Биљана Јаковљевић, Душан Радојевић и Милица Дачић.

По завршетку седнице, чланови Одбора за заштиту животне средине, обишли су затворену депонију Прелић, која је у фази рекултивације и озелењавања.

Седница ван седишта Народне скупштине одржана је уз подршку пројекта „Јачање парламентарне демократије и инклузивног политичког дијалога“ који спроводи УНДП уз подршку Швајцарске.


Одбори везани за ову активност


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 23. јул 2021. | 12. седница Одбора за заштиту животне средине 23.07.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5