Четвртак, 27. јануар 2022.

12. седница Одбора за Косово и Метохију

На седници Одбора одржаној 27. јануара 2022. године, размотрен је Извештај о раду Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији.


Председник Одбора за Косово и Метохију и председник Радне групе Милован Дрецун захвалио се Радној групи на несебичном раду и труду уложеном на сачињавању јединствене базе података која ће допринети откривању пуне истине о почињеним злочинима ОВК на простору АП КиМ у периоду од 1998. до 2000. године и која ће омогућити мноштво доказа за даље истраге и процесуирање починиоца и одговорних за злочине терористичке ОВК.

У наставку седнице, Дрецун је представио Извештај радне групе у којем се наводи, да је полазећи од чињенице, да је у периоду од 1998. до 2000. године нестало или убијено преко 2.500 цивила, да је око 250.000 српског и неалбанског становништва приморано да напусти своја вековна огњишта и територију АП КиМ, да се ради о тешким, изузетно бруталним злочинима, неопходно кривично гоњење злочинаца и њихово процесуирање, како би се задовољила правда према жртвама, а починиоци и наредбодавци злочина казнили.

Документација коју је Радна група до сада прикупила и објединила је веома обимна. Ради се о преко 7.000 докумената за 3.540 догађаја у седам оперативних зона. Сва документација коју је Радна група успела да прикупи о обједини у јединствену базу података се чува у посебно обезбеђеним просторијама ван седишта Народне скупштине.

Да би Радна група успешно обавила постављени циљ од посебне важности је била сарадња са представницима: Тужилаштва за ратне злочине, Министарства унутрашњих послова, односно Службе за откривање ратних злочина, Канцеларије за Косово и Метохију и Комисије за нестала лица Владе Републике Србије. Веома битно је истаћи да су стручну помоћ безрезервно пружили представници државних органа, организација и тела који поседују потребна знања и документацију, при чему су изузетан допринос дали представници Безбедносно-информативне агенције, Војнобезбедносне агенције и Војнообавештајне агенције, наводи се у Извештају. Служба за откривање ратних злочина и Комисија за нестала лица такође су прикључиле своју базу података.

Радна група сматра да би требало формирати посебно државно тело које ће наставити да прикупља информације, доказе и чињенице о злочинима који су почињени на простору Косова и Метохије, од почетка извођења терористичких акција ОВК, у виду документационог центра, који може бити придодат неком од државних органа или самостално формиран. Задатак који Радна група наводи у Извештају је израда публикација о злочинима терористичке ОВК и етничком чишћењу које је спроводила ОВК, а које ПИС у Приштини настављају.

Председник Комисије за нестала лица Владе Републике Србије Вељко Одаловић је у наставку седнице одржао презентацију затворених предмета и докумената о извршеним злочинима на простору Косова и Метохије, које поседује Влада Републике Србије.

Одбор је једногласно усвојио Извештај Радне групе.

Седници је председавао председник Одбора Милован Дрецун, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Небојша Бакарец, Милица Обрадовић, Ненад Митровић, Данијела Вујичић, Милош Терзић, Рајко Капелан, Славиша Булатовић, Љубомир Марић, Србислав Филиповић, Ђорђе Косанић, Звонимир Стевић, Данијела Вељовић и Илија Животић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 27. јануар 2022. | 12. седница Одбора за Косово и Метохију 27.01.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2