Петак, 17. мај 2019.

12. седница Одбора за Косово и Метохију

Одбор за Косово и Метохију и Одбор за одбрану и унутрашње послове одржали су данас, 17. маја 2019. године, заједничку седницу, која је била затворена за јавност, након које упућују следеће саопштење за јавност:


„На заједничкој седници Одбора за Косово и Метохију и Одбора за одбрану и унутрашње послове размотрена је Информација Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Безбедносно-информативне агенције о актуелној безбедносној ситуацији на АП Косово и Метохија, са посебним освртом на угрожавање безбедности од стране радикалних исламиста и џихадиста.

Актуелну ситуацију на АП Косово и Метохија карактерише усложњавање безбедносних прилика, посебно због једностраних потеза Приштине, као што је усвајање скупштинске резолуције о ратним злочинима Србије на Косову, за коју Одбор за Косово и Метохију и Одбор за одбрану и унутрашње послове сматрају да је неприхватљива, да је заснована на бруталним лажима, да застрашује српски народ, распирује мржњу према српском народу и Србији, те је с тога одбори одбацују.

У дужем периоду један од значајнијих безбедносних изазова представља присуство вехабијско-селафијских групација, које делују са позиција радикалног ислама. Са територије АП Косово и Метохија, имајући у виду број становника, највише је екстремиста који су отишли да се боре у редовима терористичке групације Исламска држава. Повратници су у стању да наставе са терористичким активностима. Деловање припадника вехабијског покрета, повратника са Блиског истока и екстремиста депортованих из Западне Европе, озбиљан су чинилац угрожавања безбедности на АП Косово и Метохија.

За сада нема сазнања о конкретним претњама и плановима за извођење напада на српско становништво у АП Косово и Метохија, од стране радикалних исламиста и џихадиста, међутим постоји реална опасност од терористичких напада мањих размера од стране радикализованих појединаца.

Одбор за Косово и Метохију и Одбор за одбрану и унутрашње послове захтевају од међународног присуства на АП Косово и Метохија да посвети максималну пажњу свим облицима угрожавања безбедности, посебно српског народа на АП Косово и Метохија, који је најугроженији, и да на време предузме све активности на спречавању реализације евентуалних насилних планова од стране екстремиста, радикалних исламиста и џихадиста.

Одбор за Косово и Метохију и Одбор за одбрану и унутрашње послове ће наставити да континуирано прате безбедносну ситуацију на АП Косово и Метохија“.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
четвртак, 8. децембар

Цео календар догађаја