Понедељак, 3. јул 2006.

12. седница Пододбора за права детета

Пододбор за права детета одржао је Дванаесту седницу 3. јула. Председавала је Живодарка Дацин. На седници је разговарано о инклузивном образовању у Србији.Пододбор за права детета одржао је Дванаесту седницу 3. јула. Председавала је Живодарка Дацин. На седници је разговарано о инклузивном образовању у Србији.

Професори Факултета за специјалну едукацију упознали су присутне народне посланике са положајем лица са посебним потребама у Србији, као и са чињеницом да 10 одсто становништва у свету има неки облик оштећења. На основу истраживања спроведеног у 5 редовних и 10 специјалних школа у Београду, дошло се до података да од испитане деце у редовним школама око 25 одсто има поремећај у изговору гласова, од 8 до 25 одсто сметње у вези са писањем, 30 до 40 одсто моторичке сметње, 26 до 30 одсто има оштећење слуха, а између 10 и 20 одсто деце има сметње у понашању.

Право на образовање је основно људско право, речено је на седници. Инклузивно образовање омогућиће шире укључивање деце ометене у развоју у редовни образовни систем а одатле у друштво, при чему ће свако дете моћи да се развија према сопственим могућностима. Деца која су ментално ометена у развоју могу да се укључе у средину у одређеним сегментима и под одређеним условима, а за сву децу са посебним потребама потребно је обезбедити адекватне програме и стручњаке, дефектологе, који би се њима бавили у редовним школама.

Поред отклањања архитектонских баријера, које отежавају приступ школама лицима са посебним потребама, неопходно је едуковати не само кадрове у образовним институцијама већ и сву децу и читаве локалне заједнице о предностима инклузивног образовања. У питању је процес који захтева значајна финансијска средства и доношење одговарајућих закона и подзаконских аката. Предуслов за увођење инклузивног образовања је озбиљан истраживачки рад јер у овом тренутку не постоји никаква база података о деци са посебноим потребама.

У раду Пододбора учествовали су, поред професора Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију и представници Завода за унапређењивање васпитања и образовања, Министарства просвете и спорта, Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Канцеларије Владе Републике Србије за придруживање Европској унији и међународне организације Save the children.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4