Петак, 11. децембар 2015.

11. седница Одбора за Косово и Метохију

На седници од 11. децембра, чланови Одбора за Косово и Метохију размотрили су Извештај о напретку у дијалогу Београда и Приштине за период април-октобар 2015. године, који су поднеле Канцеларија за Косово и Метохију и Канцеларија за координационе послове у преговарачком процесу са Привременим институцијама самоуправе у Приштини.


Извештај је представио Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију, који је детаљно упознао чланове Одбора са ситуацијом на КиМ и динамиком примене постигнутих договора из Брисела. Најзначајнији напредак у извештајном периоду је договор постигнут у Бриселу 25. августа, а који се односи на документе у вези са оснивањем Заједнице српских општина, телекомуникације, енергетику и слободу кретања, навео је Козарев. Он је у дужем излагању говорио о друштвено-политичкој ситуацији на КиМ, која је и даље веома сложена и коју карактерише опструкција формирања Заједнице српских општина. Када је у питању безбедност на КиМ, тензије између позиције и опозиције могу да буду преусмерене на мањинске заједнице. Представљени су конкретни случајеви напада на српско и неалбанско становништво, посебно последњи догађаји у Гораждевцу. Козарев је представио обавезе проистекле из Првог споразума, које се односе на Заједницу српских општина, полицију, правосуђе, енергетику, телекомуникације и европске интеграције. Обавезе проистекле из техничких споразума, које се односе на катастар, матичне књиге, царински печат, универзитетске дипломе, слободу кретања, регионално представљање, интегрисано управљање прелазима, официрима за везу, као и остале обавезе које се односе на наплату царине, развојни фонд за север КиМ, осигурање возила, слободну трговину, цивилну заштиту, мост у Косовској Митровици и споразум и дијалог привредних комора.

У расправи која је уследила чланови Одбора занимали су се за конкретне обавезе проистекле из техничких споразума, а којe се односе на енергетику, развојни фонд за север КиМ, телекомуникације. Говорило се о формирању посебног суда за почињене злочине, о отварању Поглавља 35 и његовом утицају на отварање других преговарачких поглавља, отварању моста на Ибру, проблему исељавања Срба са КиМ, запошљавању и друго.

Након расправе чланови Одбора једногласно су прихватили Извештај о напретку у дијалогу Београда и Приштине за период април-октобар 2015.године.

У наставку рада председник Одбора известио је чланове Одбора о активностима Радне групе за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији у претходном периоду.

Седници су присуствовали и председници управних округа са Косова и Метохије.

Седници су присуствовали народни посланици Горан Богдановић, Синиша Максимовић, Нинослав Гирић, Мирко Крлић, Момир Стојановић, Звонимир Стевић, Миљана Николић, Ненад Митровић, Миодраг Линта и Мирољуб Стевановић, Милорад Стошић и Душан Ступар.

Седници је председавао председник Одбора Милован Дрецун.


Одбори везани за ову активност

Видео (1)

Петак, 11. децембар 2015. | 11. седница Одбора за Косово и Метохију 11.12.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 7. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја