20. фебруар 2017. 10. седница  Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

20. фебруар 2017. 10. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

Уторак, 21. фебруар 2017.

10. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва

На седници одржаној 20. фебруара, чланови Одбора разматрали су положај особа са инвалидитетом, са посебним освртом на деловање невладиних организација и услуге социјалне заштите које оне пружају.


Члановима Одбора и представницима удружења за помоћ особама са инвалидитетом обратио се члан Градског већа за област социјалне заштите и здравства Града Суботице Илија Ђукановић, упознавши присутне са актуелним стањем у овој области. Између осталог, информисао је присутне да су из градског буџета издвојена знатна средства за финансирање одређених услуга кроз установе које се налазе у Суботици, као што су: Центар за социјални рад, Геронтолошки центар и Дом за децу ометену у развоју „Колевка“.

У наставку излагања, навео је да Град сваке године расписује конкурсе у области друштвено-хуманитарног рада и додао да је у 2016. години, по конкурсу, трећина опредељених средстава одобрена удружењима особа са инвалидитетом. Илија Ђукановић је истакао да је Град спреман да подржи све пројекте у циљу побољшања услова живота особа са инвалидитетом и да ће пружити максималну помоћ у оквиру својих надлежности.

Др Весна Ракоњац, председница Одбора, упознала је присутне са делокругом рада Одбора и додала да је Одбор формирао Радну групу за оснаживање особа са инвалидитетом, коју чини 11 народних посланика из разних посланичких група, а која има за циљ, између осталог, да кроз посете локалним самоуправама, утврди реално стање и установи проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом.

Помоћник министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владимир Пешић је истакао да се Министарство посебно ангажује када су у питању особе са инвалидитетом и додао да је Влада Републике Србије формирала Савет за особе са инвалидитетом, као стручно и саветодавно тело Владе, кога чине представници надлежних државних органа, цивилног друштва и невладиних организација.

Формирање Савета, као стручног и саветодавног тела Владе, од великог је значаја за разматрање питања друштвеног и економског положаја особа са инвалидитетом, за покретање иницијатива за координацију са надлежним државним органима у поступку доношења прописа, спровођење законских и других прописа о заштити особа са инвалидитетом, као и успостављање и остваривање сарадње са владиним и невладиним међународним организацијама које се баве заштитом особа са инвалидитетом, навео је помоћник министра. Такође, упознао је присутне да су геронтолошки центри у Војводини добили санитетска возила која ће бити 24 сата дневно на располагању свим грађанима.

У наставку седнице, представници удружења за помоћ особама са инвалидитетом изнели су проблеме са којима се суочавају, међу којима је и ревизија туђе неге и помоћи - док траје ревизија, родитељи, односно деца, не добијају накнаду и до пола године. Представници удружења сматрају да особе са сталним дијагнозама, попут аутизма, Дауновог синдрома, церебралне парализе не треба да подлежу поновној ревизији, односно да се те чињенице стално и изнова доказују. Такође, указали су на неопходност ангажовања већег броја персоналних асистената, помоћника у кући, као и породичних саветника, а све у циљу пружања помоћи особама са инвалидитетом.

Представници удружења изразили су задовољство што је 2013. године усвојен Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом, којим се уређују подстицаји за запошљавање ради стварања услова за равноправно укључивање особа са инвалидитетом на тржиште рада, као и обавеза запошљавања лица са инвалидитетом од стране послодавца.

Помоћник министра, председница Одбора и члан градског већа саслушали су проблеме који се односе на положај особа са инвалидитетом и навели да ће предузети све што је могуће у оквирима својих надлежности како би се особама са инвалидитетом омогућили квалитетнији и бољи услови живота.

Другог дана рада, 21. фебруара 2017. године, пре наставка 10. седнице Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва, чланови Одбора обишли су Дом здравља у изградњи, Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ и прихватни центар за мигранте у Суботици.

У наставку седнице, чланови Одбора разматрали су утицај мигрантске кризе на систем социјалне заштите у Суботици, једној од регија погођених кризом.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Иванишевић је упознао чланове Одбора са актуелном ситуацијом мигрантске кризе, истичући да у Србији има око седам хиљада економских миграната, који су смештени у око 15 прихватних центара. Навео је да је Суботица осетила прву мигрантску кризу још 2011. године, а врхунац је био 2015. године. Истакао је да је пре пар месеци формирана радна група коју чине све релевантне институције, а која је донела нова правила о утврђивању начина кретања миграната. На тај начин може се утврдити тачно кретање миграната и њихов крајњи циљ и одредиште. Оно што је битно, навео је, сва средства која су усмерена на пружање помоћи мигрантима, добијена су из донација, а не из буџета Републике Србије, те стога ни један грађанин Србије није угрожен. Упознао је присутне да је са делегацијом Европске уније потписан уговор о неповратној помоћи у висини од 7,3 милиона евра и указао на помоћ Владе Републике Немачке у износу од шест милиона евра. Од великог значаја за Републику Србију је и помоћ ЕУ у виду новчаних средстава која је намењена јачању инфраструктуре у локалним самоуправама и јачању здравственог система.

Иван Гергинов, помоћник комесара за избеглице и миграције је навео да се Србија одлично показала у решавању мигрантске кризе, истичући да је Србија прихватила близу милион избеглица и расељених лица. Овим путем захвалио се на успешној сарадњи Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Црвеном крсту, представницима локалних самоуправа и невладином сектору.

У дискусији је учествовао и Милимир Вујадиновић шеф Радне групе за праћење миграције на територији Града Суботица, који је упознао чланове Одбора са актуелним стањем у Суботици и подсетио да је Влада Републике Србије 2014. године успоставила систем који локалне самоуправе почињу да примењују у циљу бољег решавања мигрантске кризе. Такође, истакао је да је формирана Радна група за праћење миграција на територији Града Суботица, која је прерасла у оперативно тело које ради на терену и координира са свим релевантним институцијама у циљу решавања мигрантске кризе.

Седници је председавала др Весна Ракоњац, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Миланка Јевтовић Вукојичић, Радован Јанчић, Прим. др Бранимир Ранчић, Прим. др Владо Бабић, Бојан Торбица, Драган Савкић, Десанка Репац, Весна Николић Вукајловић, Томислав Жигманов, др Предраг Јеленковић, Милена Ћорилић, Марија Јањушевић и Енис Имамовић.

Поред чланова и заменика чланова Одбора седници је присуствовао и народни посланик Милимир Вујадиновић.

Седница ван седишта подржана је пројектом „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине, друга фаза“, који спроводе Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Народна скупштина Републике Србије, а финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ).


Одбори везани за ову активност


Видео (2)

Понедељак, 20. фебруар 2017. | 10. седница Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 20.02.2017.

Уторак, 21. фебруар 2017. | наставак 10. седнице Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва 21.02.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја