Четвртак, 26. септембар 2013.

10. седница Одбора за права детета

На седници одржаној 26. септембра, чланови Одбора за за права детета разматрали су Предлог закона о потврђивању Конвенције о заштити деце и сарадњи у области међународног усвојења и Предлог закона о потврђивању Конвенције Савета Европе о спрeчавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.


Говорећи о Конвенцији о заштити деце и сарадњи у области међународног усвојења, председник Одбора др Небојша Стефановић је истакао да она представља посебну заштиту деце без родитељског старања. Додао је да према овој конвенцији државе порекла и државе пријема имају неприкосновену обавезу да поштују права детета и уважавају принципе његових најбољих интереса.

Предлог закона о потврђивању Конвенције о заштити деце и сарадњи у области међународног усвојења представио је Драган Вулевић, начелник у Сектору за бригу о деци и породици у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике. Истакао је да се у Србији од 2006. године стриктно поштује процедура међудржавног усвојења, да Конвенција гарантује да ће поступак усвојења бити у најбољем интересу детета и да омогућава да наши центри за социјални рад прате раст и развој детета и након усвојења.

Заштитник грађана Саша Јанковић је рекао да подржава Предлог закона, али да сматра да пре међународног усвојења држава треба да искористи све капацитете унутар земље, са циљем да њени грађани остану у својој земљи.

Чланови Одбора су једногласно подржали Предлог закона о потврђивању Конвенције о заштити деце и сарадњи у области међународног усвојења.

Предлог закона о потврђивању Конвенције Савета Европе о спрeчавању и борби против насиља над женама и насиља у породици образложио је Драган Кнежевић, представник Управе за родну равноправност, истичући да је насиље над женама и у породици глобална појава са тешким последицама. Он је додао да су током 2012. године 9.325 особа биле жртве насиља, а да се 96 одсто насиља дешавало у породици.

Председник Одбора др Небојша Стефановић је истакао да ова тема представља озбиљан проблем са којим се суочава Србија, а да потврђивање Конвенције представља важан корак у елиминацији насиља над женама, а нарочито у породици.

Након краће расправе, чланови Одбора су већином гласова подржали Предлога закона о потврђивању Конвенције Савета Европе о спрeчавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

У наставку седнице, Одбор је размотрио предлог о организовању јавног слушања поводом представљања посебног извештаја Повереника за заштиту равноправности о дискриминацији деце. Чланови Одбора су донели одлуку да се јавно слушање одржи 19. новембра 2013. године, са почетком у 10 часова.

Седници је председавао др Небојша Стефановић, председник Одбора.Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Четвртак, 26. септембар 2013. | 10. седница Одбора за права детета 26.09.2013.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1