Петак, 19. новембар 2010.

У Нишу одржана Панел дискусија у оквиру пројекта Европског покрета у Србији „Упознајте свог комшију - европског парламентарца“

Одбор за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије активно је укључен у реализацију пројекта Европског покрета у Србији „Упознајте свог комшију - европског парламентарца“.Одбор за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије активно је укључен у реализацију пројекта Европског покрета у Србији „Упознајте свог комшију - европског парламентарца“. Полазећи од тога да парламент и парламентарна дипломатија добијају све важније место у процесу интеграција и да три суседне државе - чланице Европске уније имају 71 члана Европског парламента, као и од претпоставке да су они много боље упознати са ситуацијом на Западном Балкану, отварају се додатне могућности за успостављање сарадње са њима на путу европских интеграција наше земље.

Прва Панел дискусија у оквиру овог пројекта одржана је 10. септембра 2010. године на Палићу, а друга 19. новембра 2010. године у Нишу. Панел дискусију отворила је потпредседница Европског покрета у Србији Тања Мишчевић, а уводну реч је дао и градоначелник Ниша Милош Симоновић.

О улози Европског парламента у политици проширења ЕУ и процесу приступања Србије ЕУ говорио је европски парламентарац из Бугарске и бивши министар спољних послова Бугарске Ивајло Калфин. Он је нагласио значај укључивања Србије у што већи број пројеката прекограничне сарадње како са Бугарском, тако и са другим суседним земљама, јер ће то искуство бити од још већег значаја у каснијим фазама придруживања ЕУ.

Народни посланик Јелена Триван говорила је о процесу европске интеграције Србије, о улози народних посланика и Нраодне скупштине у том процесу. Нагласила је потребу интензивирања сарадње са Европским парламентом и другим институцијама ЕУ. Такође је указала на важност даљег унапређења регионалне сарадње и билатералне сарадње са свим суседним земљама, као и посебно са оним које су недавно постале чланице ЕУ.

Учесници дискусије сложили су се у оцени да је сарадња између суседних земаља, које су чланице ЕУ, и Србије веома важна и да је збачајна подршка европских парламентараца из Бугарске у процесу европске интеграције Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1