Среда, 17. октобар 2007.

У Дому Народне скупштине одржан састанак Одбора за правна и политичка питања ПС ЦЕС

У Дому Народне скупштине Србије 17. октобра одржан је 30. састанак Одбора за правна и политичка питања Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС).У Дому Народне скупштине Србије 17. октобра одржан је 30. састанак Одбора за правна и политичка питања Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС). Састанак је отворио председник Одбора за правна и политичка питања Алексеј Шишков, а госте је поздравио шеф Сталне делегације Народне скупштине Србије у ПС ЦЕС Александар Влаховић.

Једна од тема овог састанка биле су глобалне климатске промене и последице које имају по државе чланице ЦЕС. Извештај о томе поднео је члан Одбора, румунски посланик Мирча Чапрага, који је истакао да је ово један од највећих изазова савременог света и да се све земље суочавају са климатским променама и повећаним загађењем, као и са њиховим последицама по здравље људи, економију, па и функционисање држава.

Чланови Одбора усвојили су препоруке у којима се указује на неопходност да државе чланице ове организације договоре правила и суоче се са могућим озбиљним последицама климатских промена, као и да обезбеде квалитетну размену података из ове области.

На овом састанку размотрени су извештаји делегација земаља чланица Црноморске економске сарадње о улози националних парламената у развијању односа са Европском унијом. Члан наше делегације, Срђан Спасојевић упознао је чланове Одбора са улогом коју има Народна скупштина у области европских интеграција. Посебно је указао на важну улогу Одбора за европске интеграције и истакао да се интензивно ради на усклађивању домаћих прописа са европском правном регулативом.Спасојевић је предочио да је за пуноправно чланство Србије у Европској унији неопходно ускладити прописе у 31 области.

Поред тога, парламентарци земаља чланица ЦЕС размотрили су Нацрт декларације која треба да буде усвојена поводом обележавања 15. годишњице оснивања ПС ЦЕС, 26. фебруара 2008. године. Учесници састанка указали су да би овај документ требало дорадити, у сарадњи са представницима парламената земаља чланица и Сталним одбором ПС ЦЕС, и у њему одредити будуће правце деловања ове организације.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1