Уторак, 30. октобар 2007.

У Дому Народне скупштине одржана међународна конференција о решавању проблема Рома избеглица, расељених лица и повратника

Међународна конференција о трајном решавању проблема Рома избеглица, расељених лица и повратника на Балкану одржана је 29. и 30. октобра у Дому Народне скупштине.Међународна конференција о трајном решавању проблема Рома избеглица, расељених лица и повратника на Балкану одржана је 29. и 30. октобра у Дому Народне скупштине. Домаћин скупа била је Народна скупштина Републике Србије, а у раду конференције учествовали су народни посланици, представници Владе, министарстава, Парламентарне скупштине Савета Европе, УНХЦР-а и других организација задужених за проблеме избеглих и расељених лица.

У име домаћина, учеснике конференције поздравила је народни посланик и члан Сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе Донка Бановић. Подсетила је да је овај скуп организован у Београду у оквиру председавања Србије Комитетом министара Савета Европе и да је, под слоганом “Једна Европа-наша Европа”, Србија одредила главне приоритете свог ангажовања.

Указујући на проблеме миграционих токова на подручју западног Балкана, Донка Бановић је истакла да на Балкану има неколико стотина хиљада људи у избегличком статусу и да је данас Србија земља у којој живи највећи број избеглих и интерно расељених лица у Европи, међу којима је посебно тежак положај интерно расељених Рома. Оосврнула се и на процес реадмисије и упозорила да ће пред Србију бити стављен озбиљан задатак, а то је како да пронађе најбоље решење за повратнике, јер се очекује да се у Србију врати око 100 хиљада наших држављана, од којих је 50 хиљада Рома.

Током дводневног рада, учесници су разговарали о условима за добровољни и одрживи повратак, тренутним препрекама и перспективама за повратак избеглица и интерно расељених лица. Једна од тема односила се на цивилни статус и особе без држављанства, као и на регулисање њиховог легалног боравишта, регистрације, цивилних докумената и избегавања непоседовања држављанства.

Посебна пажња била је посвећена повратницима по основу споразума о реадмисији, проблемима његове примене и стварању националних капацитета за пријем људи из реадмисије. На дневном реду било је и питање процеса интеграције и приступа социо-економским правима, где се посебно говорило о приступу здравственој заштити, образовању, запошљавању и смештају, као и о укључивању Рома избеглица, расељених лица и повратника у националне програме и акционе планове за Роме.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1