8. март 2016. У Дому Народне скупштине обележен Међународни дан жена

8. март 2016. У Дому Народне скупштине обележен Међународни дан жена

Уторак, 8. март 2016.

У Дому Народне скупштине обележен Међународни дан жена

У Дому Народне скупштине обележен је Међународни дан жена скупом под називом „Својом снагом мењамо свет“, а у организацији Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и Канцеларије за људска и мањинска права.


Председница Народне скупштине Маја Гојковић поручила је отварајући скуп да жене у Србиjи мораjу заjедно да наставе борбу за пуну равноправност и друштво без предрасуда и стереотипа и тиме отворе врата другим женама. Гојковић је рекла да је циљ стварање Србије у којој ће једино мерило успеха бити рад и постигнути резултати, а не чињеница да ли сте мушкарац или жена.

„Жене и у Србији, као и широм света и данас, после више од 100 година, имају потребу да се и даље боре – за пуну равноправност у друштву, за једнаке шансе приликом запослења, као и да за исти посао буду плаћене једнако као и мушкарци“, указала је председница Скупштине. Гојковић је рекла да је Парламент препознао потребу јачања родне равноправности, како кроз рад Женске парламентарне мреже, тако и доношењем закона уз помоћ којих су жене постале видљивије, али да се сада поставља питање шта може још да се уради да се ти закони заиста и спроводе, а да жене постану и моћније и нађу се на местима на којима се доносе кључне одлуке. „Један од рецепата за наш успех је сигурно и солидарност. Ми жене, које смо у политици често се суочавамо са бројним стереотипима, а многе од нас су биле и мета непримерених коментара“, навела је Гојковић и истакла да то показује да „све заједно морамо да наставимо борбу за пуну равноправност, и друштво без предрасуда и стереотипа“.

Присутнима су се обратили и организатори догађаја на челу са Мехом Омеровићем, председником Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије и Сузаном Пауновић, директорком Канцеларије за људска и мањинска права који су указали на важност жена које су се кроз историју бориле за бољи положај жена и истакли важност дијалога, али и напоменули да пол није ни лепши ни јачи, већ да треба да буде равноправан по свим питањима.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност подсетила је присутне на револуционарке које су се бориле за права жена и једнака права полова, попут Кларе Цеткин, а да се Србија и даље бори против насиља над женама, за једнаке плате жена и мушкарца на истим положајима, и за Закон о родној равноправности.

Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине истакла је да се на челу осам од 20 одбора налазе жене као председнице, без квоте, а да 40 одсто жена чине београдске одборничке листе. „Жене морају да буду активне, умрежене и видљиве и да истичу своје резултате“, поручила је Обрадовић.

Гордана Рајков, из Центра за самостални живот особа са инвалидитетом, као почасни гост манифестације опоменула је присутне да не забораве да су жене и девојчице са инвалидитетом само жене и девојчице, али да се њихови проблеми утростручују по било ком животном питању. Она је такође позвала јавност да обрати пажњу на особе са инвалидитетом које су много чешће жртве насиља, јер веома често зависе од својих насилника, да им сигурне куће широм Србије нису доступне, и да Србија мора променити Устав када су у питању особе са инвалидитетом.

На скупу су говориле и истакнуте жене из различитих пословних бранши Мирјана Ђурђевић, председница Удружења привредница и предузетница Србије, Наташа Тасић Кнежевић, оперска певачица и Исидора Бјелица, књижевница. Након обраћања уследио је документарни филм „Својом снагом мењамо свет“, који је присутне подсетио на значајне жене из српске историје, а одржан је и концерт Биље Крстић и Бистрик оркестра.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја