Среда, 19. октобар 2011.

У Народној скупштини обележено 130 година од успостављања билатералних односа између Србије и САД

Посланичка група пријатељства Народне скупштине са Сједињеним Америчким Државама организовала је данас у Дому Народне скупштине састанак са амбасадорком САД у Србији Мери Ворлик и њеним сарадницима, поводом обележавања 130 година од успостављања билатералних односа између Србије и САД.


Поздрављајући госте, председник Посланичке групе пријатељства, народни посланик Влајко Сенић истакао је да је циљ састанка да се унапреде политички и економски односи између две земље и доведу на ниво на коме су били у највећем делу 130 година дуге историје билатералних односа.

Имамо потенцијал за већу сарадњу кроз повећање америчког присуства на српском тржишту, а пре свега, привлачење и промовисање инвестиција америчких предузећа, нагласио је Сенић.

Председница Народне скупштине Републике Србије проф. др Славица Ђукић-Дејановић захвалила је на подршци САД прикључењу наше земље Европској унији. Истакла је потребу унапређења међупарламентарне сарадње кроз размену парламентарних делегација.

Амбасадорка САД у Србији Мери Ворлик честитала је Србији на добијању препоруке за статус кандидата за чланство у ЕУ, за шта је, како је истакла, био неопходан велики труд. Амбасадорка је нагласила да ће САД наставити да снажно подржава нашу земљу на путу ка Европској унији.

Амбасадорка Ворлик је рекла да су САД у протеклом периоду пружале помоћ Србији за изградњу демократског друштва, кроз финансирање различитих програма подршке институцијама и пројектима, преко међународних организација USAID и NDI. У средишту пажње њихових будућих активности биће подршка јачању контролне и надзорне функције Народне скупштине. Навела је и да је у различите области економске сарадње у Србију уложено 1,6 милијарди долара. Посебно је истакла значај војне сарадње две земље и указала на потребу јачања сарадње у борби против организованог криминала.

О односима две земље говорили су чланови Посланичке групе пријатељства проф. др Драгољуб Мићуновић, Сузана Грубјешић, Нада Колунџија, Влатко Ратковић, Зоран Остојић, Радослав Миловановић, Александар Влаховић, Александар Југовић и Риза Халими. Оценили су да односи између две земље треба да буду много динамичнији и да постоје веће могућности за сарадњу, пре свега, у области економије, али и у области културе и науке.

Чланови Посланичке групе пријатељства изразили су захвалност САД на подршци евроинтеграцијама Србије, што ће допринети стабилности региона западног Балкана. Посебно су захвалили амбасадорки Мери Ворлик на личном диприносу у развоју билатералних односа две земље.

Састанку су, поред чланова Посланичке групе пријатељства, присуствовали представници Амбасаде САД у Србији и Америчког друштва у Србији, функционери Народне скупштине и Министарства спољних послова, као и представници међународних и невладиних организација.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
субота, 28. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја