25. јул 2021. Шеф делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС мр Игор Бечић на заседању ИСП

25. јул 2021. Шеф делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС мр Игор Бечић на заседању ИСП

Среда, 28. јул 2021.

Мр Игор Бечић представљао ПС ЦЕС на заседању Интерпарламентарне скупштине православља

Шеф сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС) мр Игор Бечић учествовао је на 28. заседању Генералне скупштине Интерпарламентарне скупштине православља (ИСП), на Криту од 23. до 25. јула 2021. године. Заседању су присуствовали посланици парламената држава чланица ИСП, представници православне цркаве, међународних парламентарних организација, као и представници локалних власти.


Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС мр Игор Бечић се обратио присутнима на главну тему Генералне скупштине „Будућност света, будућност Европе након пандемије“. Мр Бечић је истакао да је Ковид-19 глобална здравствена криза, али истовремено и дубоки друштвено-економски и политички изазов који је имао значајан утицај на све сфере друштва, као и да државе могу да понуде успешан глобални одговор само кроз међусобну сарадњу, солидарност и поштовање. Због пандемије морали смо да се прилагодимо новим условима и раду у онлајн форматима, међутим, никада нисмо зауставили рад и дигитално смо се састајали- нагласио је Бечић. Бечић је нарочито подвукао успешан процес вакцинације у Републици Србији, као и помоћ коју је Србија пружила региону омогућивши грађанима региона да се вакцинишу у Србији.

Мр Бечић је такође нагласио важност ширег црноморског региона у светској политици, потребу јачања међурелигијског дијалога, мира, сарадње и заједнички приступ у решавању изазова. Подвучен је и значај парламентарне дипломатије у решавању актуелних питања у региону и јачању политичке стабилности.

Шеф сталне делегација Народне скупштине у ПС ЦЕС мр Игор Бечић и генерални секретар ПС ЦЕС Асаф Хаџијев одржали су састанак са председником Генералне скупштине ИСП Сергејом Гавриловим и генералним секретаром ИСП Максимосом Харакопулосом и изразили спремност за даље јачање сарадње две организације, као и организацију заједничког семинара посвећеног безбедности и стабилности у ширем црноморском региону. Мр Бечић је нагласио да је Република Србија увек отворена и спремна за сарадњу у организовању оваквих догађаја, имајући у виду потребу очувања мира, стабилности и безбедности.