27. септембар 2023. Председник Народне скупштине у разговору са делегацијом Одбора за спољне и европске послове Представничког дома Републике Кипар

27. септембар 2023. Председник Народне скупштине у разговору са делегацијом Одбора за спољне и европске послове Представничког дома Републике Кипар

Среда, 27. септембар 2023.

Др Орлић са делегацијом Представничког дома Републике Кипар

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са делегацијом Одбора за спољне и европске послове Представничког дома Републике Кипар, на челу са председником Одбора Харисом Георгијадисом.


Саговорници су заједнички потврдили да Србија и Кипар гаје традиционално пријатељство, засновано на историјски потврђеној блискости два народа, као и узајамној подршци виталним националним интересима. Председник Народне скупштине је поручио да Република Србија дубоко цени принципијелан став Републике Кипар да не признаје тзв. „Косово“, као и јасну подршку Србији приликом покретања процедуре у Савету Европе. „Пријатељи стоје заједно када је тешко. Ови дани нису лаки, у нашој земљи проглашен је Дан жалости због трагичних догађаја на простору КиМ, за које је искључиви кривац Аљбин Курти. Сви добро знају да је Курти, кроз терор који над Србима спроводи месецима уназад, изазвао ескалацију, што му је све време и био циљ. До чега може да доведе опасно понашање Куртија, упозоравао је и председник Србије Александар Вучић на ГС УН. Председник Србије је од представника земаља Квинте тражио да КФОР, коначно и у потпуности, преузме старање о безбедности у српским срединама“, поручио је председник Орлић, додајући да Куртијева полиција, која је и изазвала насиље, очигледно мир неће успоставити. „Срби на КиМ, као и цела Србија, траже да терор престане, да се коначно формира ЗСО, опредељени за дијалог и да се у миру свеобухватни развој наше земље настави. То је наш принципијелан став, којим смо се водили у свакој ситуацији, уз једнако јасну поруку да, упркос свим притисцима, Србија тзв. „Косово“ неће признати никада“, рекао је др Орлић.

Георгијадис је поручио да Кипар стоји чврсто иза одлуке о непризнавању тзв. „Косова“, те да ће по овом питању остати доследан и у будућности. Нагласио је да пријатељска Србија и братски српски народ могу да рачунају на подршку Кипра по свим најважнијим питањима за нашу земљу, укључујући и снажну подршку нашем европском путу.

Георгијадис, који је уједно и председник Посланичке групе пријатељства са Републиком Србијом у Представничком дому Републике Кипар, изразио је задовољство чињеницом да се број чланова ПГП са Републиком Кипар у Скупштини Србије непрестано увећава, исказујући захвалност нашим посланицима на великом интересовању за сарадњу са кипарским Парламентом.

На агенди разговора нашла се и тема интензивирања сарадње у области економије, инвестиција, енергетике и свим другим сегментима од интереса. Саговорници су заједнички констатовали да изузетни политички односи и динамична сарадња два парламента, представљају темељ за даљи заједнички рад у будућности.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја