Учесници разговора поводом пројекције документарног филма о страдању Јевреја у Холокаусту

Учесници разговора поводом пројекције документарног филма о страдању Јевреја у Холокаусту

Петак, 8. јул 2011.

На заседању ПС ОЕБС приказан документарни филм о страдању Јевреја у Холoкаусту

Трећег дана заседања Парламентарне скупштине ОЕБС у Београду, као пропратни догађај за парламентарце ПС ОЕБС-а, оранизована је пројекција биографског документарног филма о Холокаусту.


Филм у продукцији Централно европског центра за истраживања и документацију «Центропа» из Беча, говори о страдању породице Калеф током Другог светског рата у Београду, као и о хуманости католичког свештеника, без чије помоћи Бреда Калеф не би преживела страдање јеврејског народа и постала позната оперска певачица.

Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине, чланица сталне делегације Народне скупштине у ПС ОЕБС и председница посланичке групе пријатељства са Израелом, у свом уводном излагању истакла је да је Холокауст више од монструозног догађаја у људској историји, јер је то био легални државни пројекат. Ако не одржимо сећање на Холокауст, може се поновити и зато се стално морамо подсећати да постоји линија која се не сме прећи, закључила је потпредседница Чомић.

Сенатор Бенџамин Кардин, шеф делегације Сједињених Америчких Држава у ПС ОЕБС, оценио је да Центропа на јединствен начин одржава сећање на Холокауст, приказујући у филму реалност живота јеврејске породице. Одржавање сећања на Холокауст, у складу је са вредностима ОЕБС-а, указао је сенатор Кардин.

Амбасадор Израела у Републици Србији Артур Кол, оценио је да је ПС ОЕБС право место где треба приказати овакав филм, због значаја ове организације и њене одговорности у одржавању међународне стабилности.

Документарни филм говори о једном од грађана Србије, који су ризиковали своје животе како би заштитли Јевреје, рекао је Александар Нећак, председник Савеза јеврејских општина у Србији. Сећање није довољно, потребно га је документовати и верификовати. Зато би било корисно направити архив о свим злочинима над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светком рату, али и основати меморијални центар, на месту некадашњег логора на Старом сајмишту, са циљем едуковања младих како би се спречило понављање злочина, закључио је Нећак.

Присутнима се обратио и директор Центропе Едвард Серота. Он је подсетио присутне да је центар за истраживања и документацију направио овај филм на основу породичних фотографија и интервјуа са преживелима Холокауста.

Након пројекције и уводних излагања, окупљени парламентарци ПС ОЕБС-а и гости, разменили су мишљења о филму и дискутовали о Холокаусту.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30