31. март 2023. Председник Народне скупштине са председником Владе Републике Северне Македоније

31. март 2023. Председник Народне скупштине са председником Владе Републике Северне Македоније

Петак, 31. март 2023.

Др Владимир Орлић на састанку са Димитром Ковачевским

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.


Саговорници су се сложили да су односи две земље и два народа најбољи у савременој историји, те да их потврђује одлична сарадња како на билатералном плану, тако и у оквиру регионалних иницијатива попут „Отвореног Балкана“. Током састанка је било речи о конкретним корацима за унапређење сарадње у оквиру поменуте иницијативе, те додатним користима за грађане Србије и Северне Македоније.

Др Орлић и Ковачевски су истакли да је стратешки циљ две државе чланство у ЕУ, те нагласили да ће се међусобна подршка по овом питању наставити и у будућности. Председник НС РС је захвалио Северној Македонији јер је била домаћин важног састанка који је, у оквиру дијалога Београда и Приштине, одржан у Охриду. „Србија остаје посвећена очувању мира, стабилности и дијалога, као јединог начина да се дође до одрживог и квалитетног решења. Уједно, спроводећи на свим нивоима државну политику председника Републике Александра Вучића, остајемо посвећени и заједничкој будућности и сарадњи са свима, на недвосмислену корист наших грађана“, рекао је др Орлић.

Ковачевски је поручио да се нада нормализацији односа између Београда и Приштине, те поздравио визионарски и храбар приступ председника Вучића дијалогу. Нагласио је да између две земље не постоје отворена питања, као и да је поуздано партнерство и снажно пријатељство Србије и Северне Македоније пример свима у региону.

Током састанка је изражена спремност за даље повезивање парламената на свим нивоима, као и за интензивирање сарадње у областима инфраструктуре, енергетике и економије, у којој две земље већ бележе рекордне резултате. Др Орлић је поручио да је НС РС спремна да допринесе снажењу свеукупне сарадње ратификацијом три важна споразума, који су потписани током посете Ковачевског Београду. Такође, поручио је да је Закон о потврђивању Споразума о оснивању културно-информативних центара у Скопљу и Београду ушао у супштинску процедуру, те да ће се ускоро наћи на дневном реду.

Састанку са премијером Северне Македоније присуствовале су и потпредседнице Народне скупштине Сандра Божић, Снежана Пауновић и Елвира Ковач, председник Посланичке групе пријатељства са Републиком Северном Македонијом и заменик председника Одбора за одбрану и унутрашње послове Александар Марковић, члан ПГП са Р. Северном Македонијом и председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Верољуб Арсић, као и председник Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације Угљеша Марковић.


Фото галерија


Видео (1)

Петак, 31. март 2023. | састанак председника Народне скупштине са председником Владе Републике Северне Македоније 31.03.2023.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја