1. јун 2023. Председник Народне скупштине са отправником послова Амбасаде Црне Горе у Републици Србији

1. јун 2023. Председник Народне скупштине са отправником послова Амбасаде Црне Горе у Републици Србији

Четвртак, 1. јун 2023.

Др Владимир Орлић са отправником послова Амбасаде Црне Горе о наставку сарадње

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са привременим отправником послова Амбасаде Црне Горе у Републици Србији Предрагом Митровићем, са којим је разговарао о наставку унапређења свеукупних билатералних односа.


Др Орлић је Митровића током састанка упознао са изузетно тешком ситуацијом на КиМ и свакодневном терору којем су Срби изложени од стране Аљбина Куртија. Поручио је да читав свет сада јасно саопштава да је за опасан развој догађаја у јужној српској покрајини крив искључиво Курти, који прижељкује ексалацију и отворени сукоб. Нагласио је да би до суштинске деескалације на КиМ довело повлачење Куртија и његових зликоваца из противправно узурпираних општина, хитан прекид правног, политичког и физичког насиља над Србима, као и коначна реализација потписаних и преузетих обавеза од стране Приштине, пре свега формирање ЗСО. Предраг Митровић је поручио да Црна Гора подржава дијалог и пуно спровођење свих договора који произилазе из дијалога.

Током садржајног и конструктивног разговора, саговорници су поздравили интензивне контакте и одличну сарадњу два парламента на свим нивоима, исказујући опредељење да се на тим темељима даље унапређује сарадња између Србије и Црне Горе у свим другим областима од интереса. Такође, исказана је снажна посвећеност наставку привредног повезивања, реализацији најважнијих инфраструктурних пројеката, заједничком раду у сфери саобраћаја, уједно могућностима за сарадњу у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, која, како су се саговорници сложили, осим економског напретка држава чланица, доприноси развоју и јачању добросуседских односа.

Предраг Митровић је искористио прилику да још једном подвуче значај историјске повезаности, блискости и пријатељства два народа, исказујући спремност Црне Горе да са Србијом настави сваки заједнички рад. Такође, саговорници су заједнички оценили да је најважнији показатељ новог периода у односима две земље, као и њихове перспективе, учешће председника Р. Србије Александра Вучића на инаугурацији председника Црне Горе Јакова Милатовића, као и очекивана скора посета председника Милатовића Београду.


Фото галеријаПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
понедељак, 2. октобар

Цео календар догађаја