18. октобар 2022. Првa седницa Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години

18. октобар 2022. Првa седницa Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години

Уторак, 18. октобар 2022.

Првa седницa Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години

Председник Народне скупштине др Владимир Орлић сазвао је Прву седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години, за уторак, 18. октобар 2022. године, са почетком у 12.00 часова.


Химну Републике Србије, на почетку седнице, извео је мешовити хор Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Пре утврђивања дневног реда, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици проф. др Тамара Миленковић Керковић, Радомир Лазовић, Стефан Кркобабић, Јасмин Хоџић, Данијела Несторовић, Срђан Миливојевић, Мирослав Алексић, Јанко Веселиновић, Ђорђе Милићевић и Александар Марковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада, Народна скупштина утврдила је следећи дневни ред седнице:

  1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима, који је поднело 148 народних посланика.
Пре преласка на рад по дневном реду, Народна скупштина је на основу Одлуке Републичке изборне комисије (РИК) о додели мандата народним посланицима ради попуне упражњених посланичких места у Народној скупштини и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, који је утврдио да су се стекли услови за потврђивање мандата народним посланицима, а сходно члану 134. Закона о избору народних посланика, констатовала потврђивање мандата народним посланицима: Далибору Шћекићу, Срђану Симићу, Андријани Аврамов, Сандри Јоковић и Едису Дургутовићу, изабраним са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ; Оливери Лазовић, изабраној са Изборне листе Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије; Драгану Вулићу, Сањи Ћаловић и Ђорђу Косанићу, изабраним са Изборне листе ИВИЦА ДАЧИЋ - ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ и Зoрану Стојановићу, Љубинку Ђурковићу и Александру Јерковићу, изабраним са Изборне листе ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ - НАДА ЗА СРБИЈУ. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић констатовао је потврђивање мандата наведеним народним посланицима и честитао им на избору.

Такође, Народна скупштина примила је оставке народних посланика Владана Ђукића, Јелене Богдановић и Драгане Стевић, на функцију народног посланика у Народној скупштини Републике Србије и сагласно члановима 132. и 133. Закона о избору народних посланика, а на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала да је престао мандат, пре истека времена на којој су изабрани, народним посланицима Владану Ђукићу, Јелени Богдановић и Драгани Стевић, даном подношења оставки. Сагласно Закону о избору народних посланика, биће попуњена упражњена места у Народној скупштини.

Народна скупштина започела је начелни претрес о јединој тачки дневног реда. Предлог закона, народним посланицима образложио је представник предлагача, народни посланик Миленко Јованов.

До краја дана Народна скупштина водила је начелни претрес једине тачке дневног реда.

Другог дана рада, 19. октобра 2022. године, Народна скупштина наставила је начелни претрес о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о министарствима.

Током рада председник Народне скупштине др Владимир Орлић је, у лично име и име народних посланика, поздравио председницу Скупштине Црне Горе Данијелу Ђуровић, која је део седнице пратила са галерије велике сале Дома Народне скупштине.

Народна скупштина водила је и закључила расправу о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о министарствима.

Трећег дана рада, 21. октобра Народна скупштина започела је претрес у појединостима Предлога закона о изменама и допунама Закона о министарствима.

Током седнице Народна скупштина је на основу Одлуке Републичке изборне комисије о додели мандата народним посланицима ради попуне упражњених посланичких места у Народној скупштини и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, који је утврдио да су се стекли услови за потврђивање мандата народним посланицима, а сходно члану 134. Закона о избору народних посланика, констатовала потврђивање мандата народним посланицима Драгану Марковићу и Ђорђу Тодоровићу изабраним са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ и Сањи Вуковић-Иванчевић, изабране са Изборне листе ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ - НАДА ЗА СРБИЈУ - Српска коалиција НАДА - Национално демократска алтернатива - Демократска странка Србије (ДСС) - За Краљевину Србију (МОНАРХИСТИ) - Војислав Михаиловић. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић констатовао је потврђивање мандата наведеним народним посланицима и честитао им на избору.

Такође, Народна скупштина примила је оставку народне посланице Оливере Лазовић, на функцију народног посланика у Народној скупштини Републике Србије и сагласно члановима 132. и 133. Закона о избору народних посланика, а на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала да је престао мандат, пре истека времена на које је изабрана, народној посланици Оливери Лазовић даном подношења оставке. Сагласно Закону о избору народних посланика, биће попуњена упражњена места у Народној скупштини.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу у начелу и појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о министарствима, председник Народне скупштине др Владимир Орлић одредио је петак, 21. октобар у 23.37 часова као Дан за гласање о јединој тачки дневног реда седнице.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина је усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима.

У Дану за гласање Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током седнице и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о тачки дневног реда седнице, председник Народне скупштине др Владимир Орлић закључио је Прву седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години.


Видео (17)

Уторак, 18. октобар 2022. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години 18.10.2022. (I)

Уторак, 18. октобар 2022. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години 18.10.2022. (II)

Уторак, 18. октобар 2022. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години 18.10.2022. (III)

Уторак, 18. октобар 2022. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години 18.10.2022. (IV)

Уторак, 18. октобар 2022. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2022. години 18.10.2022. (V)

Прикажи још Преостало видео снимака: 12


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја