21.10.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић у Првој крагујевачкој гимназији

21.10.2011. Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић у Првој крагујевачкој гимназији

Петак, 21. октобар 2011.

Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату

“Иницијативу Преса потписала сам из срца, јер и сама, као Крагујевчанка, осећам колико је овај датум значајан”, рекла је Славица Ђукић Дејановић у Првој крагујевачкој гимназији.


Влада Србије усвојила је иницијативу дневног листа Прес да 21. октобар буде проглашен за Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату. Први потписник иницијативе била је председница Народне скупштине Републике Србије проф.др Славица Ђукић Дејановић.

У Првој крагујевачкој гимназији одржан је, тим поводом, школски час којем је, на позив Преса присуствовала председница Народне скупштине. “Нема датума који изражава толику тугу као сећање на 21. октобар 1941. године, када у Крагујевцу није било куће на којој није стајао црни барјак и када је крв текла ердоглијским потоком. Привилегија је што смо данас у учионици у којој се не учи за оцену већ за живот. Све док ви, драги ученици, негујете сећање на жртве, и 21. октобра и све друге сличне, живи вера да се зло фашизма неће поновити - поручила је Ђукић Дејановић.

Школском часу у Првој крагујевачкој гимназији присуствовао је и Драгољуб Јовановић, последњи преживели сведок злочина у Шумарицама.