Среда, 11. јун 2008. - Петак, 27. јун 2008.

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије, коју је сазвао председник Народне скупштине из претходног сазива Оливер Дулић, почела је 11. јуна 2008. године у 10,35 часова у великој сали зграде Народне скупштине.Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије, коју је сазвао председник Народне скупштине из претходног сазива Оливер Дулић, почела је 11. јуна 2008. године у 10,35 часова у великој сали зграде Народне скупштине.

Седници је председавао најстарији народни посланик др Јован Кркобабић, а у раду су му помагали најмлађи народни посланици са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких места, Јадранка Јовишић, са Изборне листе За европску Србију-Борис Тадић, Јелена Будимировић, са Изборне листе Српска радикална странка-др Војислав Шешељ, Александра Илић, са Изборне листе Демократска странка Србије-Нова Србија-Војислав Коштуница, Ђорђе Милићевић са Изборне листе Социјалистичка партија Србије- Партија уједињених пензионера Србије-Јединствена Србија, као и секретар Народне скупштине Тамара Стојчевић.

За ову седницу Народна скупштина је утврдила следећи дневни ред:

1. Потврђивање мандата народних посланика,

2. Избор председника Народне скупштине Републике Србије,

3. Избор потпредседника Народне скупштине Републике Србије ,

4. Избор чланова радних тела Народне скупштине Републике Србије,

5. Именовање секретара Народне скупштине Републике Србије

Народна скупштина је, ради потврђивања мандата народних посланика, образовала Комисију за утврђивање сагласности уверења о избору за народног посланика и Извештаја Републичке изборне комисије о спроведеним изборима, у саставу: Бошко Ристић, са Изборне листе За европску Србију-Борис Тадић, Вјерица Радета, са Изборне листе СРС- др Војислав Шешељ, и Бранислав Недимовић, са Изборне листе ДСС-НС-Војислав Коштуница.

Комисија је констатовала да су уверења свих 250 народних посланика у складу са уверењима које је издала Републичка изборна комисија и о томе поднела Извештај Народној скупштини.

Народна скупштина је на основу Извештаја Комисије потврдила мандате свим народним посланицима новог сазива, након чега је председавајући Јован Кркобабић одредио паузу у раду Народне скупштине.

О наставку рада народни посланици ће бити благовремено обавештени.


Наставак Прве (конститутивне) седнице Народне скупштине Републике Србије

Прва (конститутивна) седница Народне скупштине Републике Србије, започета 11. јуна, настављена је 24. јуна, са почетком у 16 часова. Седници је председавао најстарији народни посланик др Јован Кркобабић.

Другог дана рада, народни посланици изнели су више примедаба које су се односиле на начин сазивања ове седнице и указали на повреде Пословника с тим у вези.

Председавајући Кркобабић обавестио је народне посланике да се Прва седница Народне скупштине Републике Србије наставља у среду, 25. јуна, са почетком у 10 часова, као и да ће пре тога бити обављене консултације представника посланичких група.

Избор председника Народне скупштине

У наставку Прве (конститутивне) седнице Народне скупштине Републике Србије, 25. јуна, председавајући др Јован Кркобабић обавестио је народне посланике да су у Народној скупштини, сагласно члану 23. Пословника, формиране следеће посланичке групе:

1. Посланичка група мањина, коју су образовали народни посланици са изборних листа Мађарска коалиција-Иштван Пастор, Бошњачка листа за европску Србију-др Сулејман Угљанин и Коалиција Албанаца Прешевске долине. Председник ове посланичке групе је Балинт Пастор, а заменик Бајрам Омерагић;

2. Посланичка група Српскa радикалнa странкa, чији је председник Томислав Николић, а заменик Драган Тодоровић;

3. Посланичка група Демократска странка Србије – Нова Србија – Војислав Коштуница, чији је председник

Милош Алигрудић, а његов заменик Мирослав Маркићевић;

4. Посланичка група Коалиције Социјалистичка партија Србије – Партија уједињених пензионера Србије – Јединствена Србија, чији је председник Ивица Дачић, а његов заменик Момо Чолаковић;

5. Посланичка група Либерално демократска партија, чији је председник Чедомир Јовановић, а заменик Ненад Милић.

Након тога, отворена је расправа о предлогу за избор председника Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група Коалиције СПС – ПУПС – ЈС. Председник Посланичке групе Ивица Дачић позвао је народне посланике да за председника Народне скупштине Републике Србије изаберу проф. др Славицу Ђукић-Дејановић, уз образложење да ће она допринети њеном успешном и ефикасном раду у наредном мандатном периоду. Дачић је истакао да професорка Ђукић-Дејановић, својим стручним квалификацијама и политичким искуством, испуњава све услове за ту функцију, као и да ће омогућити коректну политичку атмосферу између различитих партија, водећи рачуна о заједничком интересу државе и народа.

После вишечасовне расправе, Народна скупштина Србије окончала је претрес о предлогу Посланичке групе Коалиције СПС-ПУПС-ЈС и утврдила листу са јединим кандидатом за председника Народне скупштине проф. др Славицом Ђукић-Дејановић. Народна скупштина је затим одлучила да се избор председника обави јавним гласањем- прозивком и констатовала да је проф.др Славица Ђукић- Дејановић изабрана за председника Народне скупштине Републике Србије, са 128 гласова народних посланика.

Председница Народне скупштине проф.др Славица Ђукић-Дејановић захвалила се на избору свим народним посланицима и истакла да ће оријентири у њеном будућем раду бити Устав Републике Србије и Пословник о раду Народне скупштине. Она је додала да ће уложити све своје искуство како би Народна скупштина у наредном периоду радила ефикасније, у духу толеранције и са циљем подизања угледа парламента у друштву.

Председница Ђукић-Дејановић Славица заказала је наставак седнице за четвртак, 26. јун, са почетком у 12 часова, пре чега ће одржати консултације са представницима посланичких група.


Избор потпредседника Народне скупштине

Народна скупштина Републике Србије наставила је Прву (конститутивну) седницу 26. јуна, са почетком у 12 часова. На почетку седнице, новоизабрана председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић – Дејановић обавестила је народне посланике да су конституисане још две посланичке групе - За европску Србију и Г17 плус. Председница Посланичке групе За европску Србију биће Нада Колунџија, а њена заменица Александра Јерков, док ће на челу Посланичке групе Г17 плус бити Сузана Грубјешић, а њен заменик Влајко Сенић.

Прелазећи на трећу тачку дневног реда, председница Народне скупштине Србије проф. др Славица Ђукић – Дејановић подсетила је да, у складу са чланом 15 Пословника, Народна скупштина има највише шест потпредседника, као и да се приликом сваког њеног конституисања тај број утврђује посебном одлуком, на предлог председника. Пошто је обавила консултације са шефовима посланичких група у Народној скупштини, председница Ђукић – Дејановић предложила је да Народна скупштина и у овом сазиву има шест потпредседника.

Народна скупштина је без расправе усвојила предлог о утврђивању броја потпредседника Народне скупштине у овом сазиву и утврдила листу кандидата за ту функцију. На предлог председнице Народне скупштине, избор потпредседника Народне скупштине обављен је јавним гласањем – подизањем руку за сваког кандидата појединачно.

Након гласања, за потпредседнике Народне скупштине Србије изабрани су Наташа Јовановић и Божидар Делић из Посланичке групе СРС, Никола Новаковић из Посланичке групе Г17 плус, Радојко Обрадовић из Посланичке групе ДСС-НС- Војислав Коштуница, Јудита Поповић из Посланичке групе ЛДП и Гордана Чомић из Посланичке групе За европску Србију.

Избор чланова радних тела и именовање секретара Народне скупштине

У наставку Прве (конститутивне) седнице Народне скупштине Републике Србије, 27. јуна, на дневном реду био је Предлог листе за избор чланова одбора Народне скупштине Републике Србије. Председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић подсетила је да Народна скупштина има 30 сталних одбора и да је број чланова тих одбора утврђен Пословником. Посланичке групе, како је истакла, предлажу чланове одбора сразмерно броју народних посланика које имају у Народној скупштини, с тим што су од укупног броја чланова Одбора за привредне реформе њих 12 представници других одбора. Тако је и ова листа сачињена на основу предлога појединих посланичких група у Народној скупштини.

Председница Ђукић-Дејановић је, такође, подсетила да се о Предлогу листе за избор чланова одбора Народне скупштине одлучује у целини, јавним гласањем.

Након тога, Народна скупштина Републике Србије већином гласова и без распрaве изабрала је чланове скупштинских одбора, са допуном и исправком које је предложила Посланичка група СРС.

На овој седници Народна скупштина именовала је правника Вељка Одаловића за секретара Народне скупштине Републике Србије.

Како је тиме исцрпљен дневни ред, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић-Дејановић закључила је Прву (конститутивну) седницу Народне скупштине Републике Србије.