30. март 2021. Пета седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

30. март 2021. Пета седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Уторак, 30. март 2021.

Пета седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић сазвао је Пету седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години, за уторак, 30. март 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


Пре утврђивања дневног реда, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Самир Тандир, Мирсад Хоџић, Наташа Михаиловић-Вацић, мр Акош Ујхељи, Снежана Пауновић и проф. др Драгољуб Ацковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина утврдила је следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о изменама Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, који је поднела Влада;
  2. Предлог закона о музејској делатности, који је поднела Влада;
  3. Предлог закона о изменама Закона о судијама, који су поднели народни посланици Ђорђе Комленски, Маријан Ристичевић, Ана Караџић и Бојан Торбица;
  4. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова између Републике Србије и Босне и Херцеговине, који је поднела Влада;
  5. Предлог одлуке о проглашењу старе и ретке библиотечке грађе за културно добро од изузетног значаја, који је поднела Влада и
  6. Предлог одлуке о престанку функције председника Прекршајног суда у Неготину, Основног суда у Крушевцу и Основног суда у Новом Пазару, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.
Народна скупштина прихватила је предлог народног посланика др Александра Мартиновића да се обави заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 2. и 5, и заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 3. и 6. дневног реда седнице.

Народна скупштина започела је претрес, у начелу, прве тачке дневног реда – Предлога закона о изменама Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, који је поднела Влада.

Предлог закона образложио је потпредседник Владе Републике Србије и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

До краја дана, Народна скупштина је закључила начелни претрес прве тачке дневног реда.

Другог дана рада, 31. марта 2021. године, председник Народне скупштине је обавестио народне посланике да су предлагачи Ђорђе Комленски, Маријан Ристичевић, Ана Караџић и Бојан Торбица писаним путем, након договора са представницима министарства и Владе Србије, повукли Предлог закона о изменама Закона о судијама, што је 3. тачка дневног реда, која је требала да буде разматрана у оквиру заједничког начелног и јединственог претреса треће и шесте тачке дневног реда.

У наставку, Народна скупштина започела је заједнички и јединствени претрес о Предлогу закона о музејској делатности и Предлогу одлуке о проглашењу старе и ретке библиотечке грађе за културно добро од изузетног значаја.

Предлог закона и Предлог Одлуке образлагала је потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

До краја дана, Народна скупштина водила је и закључила заједнички и јединствени претрес о тачкама 2. и 5. дневног реда седнице.

Трећег дана рада, 1. априла, пре преласка на радом по дневном реду седнице, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици, Милија Милетић, Ђорђе Милићевић и Стефан Србљановић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Током дана, Народна скупштина започела и до краја дана обавила јединствени претрес о Предлогу одлуке о престанку функције председника Прекршајног суда у Неготину, Основног суда у Крушевцу и Основног суда у Новом Пазару.

Четвртог дана рада, 6. aприла 2021. године, пре преласка на рад по дневном реду седнице, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Самир Тандир, мр Акош Ујхељи, Ђорђе Милићевић и проф. др Владимир Маринковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада, Народна скупштина започела је јединствени претрес Предлога закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова између Републике Србије и Босне и Херцеговине.

Предлог закона, у име предлагача, образложио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

До краја дана Народна скупштина закључила је јединствени претрес Предлога закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова између Републике Србије и Босне и Херцеговине.

Петог дана рада, 7. априла, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима о Предлогу закона о изменама Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда, председавајућа седници, потпредседница Народне скупштине Елвира Ковач одредила је среду, 7. април 2021. године, са почетком у 17.15 часова, као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда Пете седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 7. априла, Народна скупштина усвојила је Предлог закона о изменама Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, Предлог закона о музејској делатности и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова између Републике Србије и Босне и Херцеговине, као и Предлог одлуке о проглашењу старе и ретке библиотечке грађе за културно добро од изузетног значаја, које је поднела Влада.

Народна скупштина је, у Дану за гласање, усвојила и Предлог одлуке о престанку функције председника Прекршајног суда у Неготину, Основног суда у Крушевцу и Основног суда у Новом Пазару, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о изменама Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године

2. Предлог закона о музејској делатности

4. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Савета министара Босне и Херцеговине о одржавању и реконструкцији путних међудржавних мостова између Републике Србије и Босне и Херцеговине

5. Предлог одлуке о проглашењу старе и ретке библиотечке грађе за културно добро од изузетног значаја

6. Предлог одлуке о престанку функције председника Прекршајног суда у Неготину, Основног суда у Крушевцу и Основног суда у Новом Пазару

Пошто је Народна скупштина обавила расправу и гласање о свим тачкама дневног реда, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Пету седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.


Видео (19)

Уторак, 30. март 2021. | Пета седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 30.03.2021.(I)

Уторак, 30. март 2021. | Пета седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 30.03.2021.(III)

Уторак, 30. март 2021. | Пета седница Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 30.03.2021.(IV)

Среда, 31. март 2021. | наставак Пете седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 31.03.2021. (I)

Среда, 31. март 2021. | наставак Пете седнице Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 31.03.2021. (II)

Прикажи још Преостало видео снимака: 14


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2