Четвртак, 13. мај 2010.

Пета седница Одбора за развој и економске односе са иностранством

На седници од 13. маја, чланови Одбора за развој и економске односе са иностранством разматрали су Предлог закона о потврђивању Споразума о слободној трговини између Републике Србије и држава ЕФТА, који је поднела Влада Републике Србије.На седници од 13. маја, чланови Одбора за развој и економске односе са иностранством разматрали су Предлог закона о потврђивању Споразума о слободној трговини између Републике Србије и држава ЕФТА, који је поднела Влада Републике Србије.

У име предлагача, члановима Одбора Предлог закона представили су представници Министарства за економију и регионални развој, који су дали приказ најважнијих елемената везаних за склапање овог Споразума.

Чланство у ЕФТИ је у прошлости представљало добру праксу и важан корак земљама у процесу приступања Европској унији. ЕФТА није чврста организација и нема заједничке царинске тарифе према трећим земљама, пре свега у обасти пољопривреде. Стога земље чланице склапају са трећим тржиштима посебне уговоре. Овај Споразум реферише на Светску трговинску организацију, јер она представља најшири оквир за хармонизацију трговинских прописа. Споразум такође спада у средњу генерацију споразума и садржи робу, правила конкуренције и правила о јавним набавкама, али не и услуге. Посебна пажња је при склапању Споразума посвећена питању концесија.

С обзиром да на седници није било кворума за одлучивање, чланови Одбора су, након излагања представника предлагача, обавили само краћу расправу о Предлогу закона о потврђивању Споразума о слободној трговини између Републике Србије и држава ЕФТА

Седници је председавао Милош Јевтић, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2