Четвртак, 1. новембар 2007.

Пета седница Одбора за Косово и Метохију

Одбор за Косово и Метохију одржао је 1. новембра Пету седницу у Дому културе у Грачаници, у Аутономној покрајини Косово и Метохија.


Одбор за Косово и Метохију одржао је 1. новембра Пету седницу у Дому културе у Грачаници, у Аутономној покрајини Косово и Метохија.

Седници, која је била отворена за јавност, председавао је председник Одбора Владимир Милентијевић, а присуствовали су министар за Косово и Метохију Слободан Самарџић, са сарадницима, помоћник министра за план и одабир пројеката Националног инвестиционог плана Марко Благојевић и помоћник директора канцелатије за НИП Бранко Јанковић.

Седници су у великом броју присуствовали грађани Грачанице и других места из Покрајине, као и један број општинских координатора на Косову и Метохији.

Министар Слободан Самарџић је исцрпно информисао присутне о току преговора о будућем статусу Косова и Метохије и предстојећим активностима Државног преговарачког тима.

Он је подсетио да се прва фаза преговора завршила без резултата, али и без усвајања Ахтисаријевог плана, истакавши да се у овој фази са наше стране бескомпромисно инсистирало да главна тема преговора буде одређивање статуса АП Косова и Метохије. Штавише, наша страна ће, по речима министра, и даље инсистирати на суштинској аутономији АП Косово и Метохија, према којој би Србија располагала својим суверенитетом, косовски Албанци у потпуности самостално управљали унутрашњим пословима, а истовремено би се Србима омогућило да сачувају свој идентитет и интегритет и да наставе да живе на Косову и Метохији. О свим другим питањима разговараће се после окончања преговора о статусу, на чему је наша страна до сада истрајавала, рекао је Самарџић, мислећи на покушаје да се преговори од албанске стране и појединих чланова међународне преговарачке тројке скрену на разговоре о међусобним односима. Министар Самарџић је говорио и о припремама Преговарачког тима и других државних органа за наставак разговора у Бечу и мерама које се предузимају да се обезбеди веће присуство државе у АП Косово и Метохија у предстојећем периоду.

У наставку рада, представници Министарства за инфраструктуру известили су Одбор о реализованим и распоређеним средствима из Националног инвестиционог плана и пројектима које се планирају на територији ове Покрајине.

Након исцрпне расправе, у којој су поред чланова Одбора учествовали и народни посланици који нису чланови Одбора, за реч су се јављали присутни грађани.

Указали су на проблеме и тешкоће са којима се свакодневно сусрећу, као и поједине случајеве злоупотреба финансијских средстава и незаконитог понашања појединаца с тим у вези..

Одговарајући на питања, министар Самарџић је нагласио да ће се предузети све мере како би се повећала одговорност на терену и успоставила адекватнија организација и контрола трошења средстава из буџета. Држава ће наставити да улаже у пројекте који треба да обезбеде безбеднији и квалитетнији живот Срба и наелбанског становништва у Аутономној покрајини. Размотриће се и сви предлози и сугестије изнети у расправи.

Пре почетка седнице чланови Одбора су обишли манастир Грачаница.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2