Уторак, 4. децембар 2007.

Пета седница Одбора за смањење сиромаштва

Одбор за смањење сиромаштва одржао је 4. децембра Пету седницу у форми округлог стола на тему: «Стварање подстицајног окружења за сарадњу цивилног сектора и локалне самоуправе у процесу имплементације Стратегије за смањење сиромаштва».Одбор за смањење сиромаштва одржао је 4. децембра Пету седницу у форми округлог стола на тему: «Стварање подстицајног окружења за сарадњу цивилног сектора и локалне самоуправе у процесу имплементације Стратегије за смањење сиромаштва».

Седици је председавао председник Одбора Бојан Миловановић.

Седници Одобра присуствовали су Жарко Шундерић, заменик менаџера Тима потпредседника Владе за имплементацију Стратегије за смањење сиромаштва; Драган Голубовић, експерт УНДП-а; Душан Телечки, председник СО Ада, Весна Циврић, шеф канцеларије Одбора за смањење сиромаштва СО Ада, Валентина Миливојевић, председница Удружења за помоћ деци и одраслим лицима са сметњама у развоју из Рашке; предстваници министарстава омладине и спорта, економије и регионалног развоја, пољопривреде, шумарства и водопривреде и представници невладиног сектора.

Отварајући седницу Одбора Бојан Миловановић, председник Одбора, истакао је да сиромаштво, као глобални проблем, не представља само кршење основних људских права, већ и ускраћивање шансе за нормалан живот.

Заменик менаџера Тима потпредседника Владе за имплементацију Стратегије за смањење сиромаштва Жарко Шундерић истакао је да је сиромаштво у Србији данас преполовљено, у поређењу са 2002. годином, када је Стратегија за смањење сиромаштва донета. Према најновијим подацима, у 2007. години, 490.000 људи у Србији живи испод границе сиромаштва, са месечним приходом од 8.800 динара по еквивалентном појединцу или са 19.500 динара месечно по трочланој породици са једним малолетним дететом.

Он је најавио да ће Републички Завод за статистику, половином јануара 2008. године, изаћи са подацима о структури популације сиромашних у Србији. Стратегија за смањење сиромаштва није усмерена само на Народну скупштину и Владу, већ и на локалну самоуправу и цивилно друштво. Он је подвукао и да свака општина у Србији треба да развија локалну Стратегију за смањење сиромаштва. Данас, у Србији, 27 општина нема никакав план за смањење сиромаштва, 140 општина има неку врсту плана, а у изради је близу 400 стратешких докумената на локалном нивоу. Он је додао и да ће наредне године бити покренут програм, финансиран од стране Европке уније, који за циљ има помоћ општинама да покрену израду планова и обезбеде средства за њихово спровођење.

Драган Голубовић, експерт УНДП-а говорио је учесницима округлог стола о новинама које у невладин сектор уноси Предлог закона о удружењима, а о примерима добре праксе у својим срединама говорили су председник СО Ада Душан Телечки; Весна Циврић, шеф канцеларије Одбора за смањење сиромаштва СО Ада и Валентина Миливојевић, председница Удружења за помоћ деци и одраслим лицима са сметњама у развоју из Рашке.

Учесници округлог стола су у наставку рада дискутовали о структури сиромашних у Србији, потреби анализе географске распрострањености сиромаштва, смањивању демографског пражњења сиромашних региона у Србији, потреби континуираног рада на спровођењу Стратегије за смањење сиромаштва, подизању свести за борбу против сиромаштва на локалном новоу, повезаности образовног нивоа и сиромаштва и равномерном регионалном развоју као једном од механизама смањивања сиромаштва у Србији.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2