Четвртак, 13. новембар 2008.

Пета седница Одбора за европске интеграције

На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 13. новембра, потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић информисао је чланове Одбора о активностима Владе у циљу убрзања процеса придруживања Србије Европској унији.На седници Одбора за европске интеграције, која је одржана 13. новембра, потпредседник Владе Србије задужен за европске интеграције Божидар Ђелић информисао је чланове Одбора о активностима Владе у циљу убрзања процеса придруживања Србије Европској унији. Седници је председавао Ласло Варга, председник Одбора.

Потпредседник Ђелић је рекао да је у периоду од формирања Владе учињен напредак у приближавању Србије Европској унији. Према његовој оцени, једина препрека за примену Прелазног трговинског споразума и почетак ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању Србије Европској унији је пуна сарадња са Хашким трибуналом. Он је предложио да се и кроз међупарламентарну сарадњу утиче на промену става Холандије о питању дефинисања пуне сарадње Србије са Хашким трибуналом.

Ђелић је нагласио да Србија чини све како би се окончала сарадња са Трибуналом у Хагу и очекује да главни тужилац Брамерц, након посете нашој земљи, у извештају Савету безбедности УН констатује пуну сарадњу са Трибуналом. Он је рекао и да размештање ЕУЛЕКС-а на Косову и Метохији није услов за наше европске интеграције, јер су решавање питања будућег статуса ове покрајине и наше европске интеграције одвојени процеси.

Ђелић је указао на потребу да се наставе економске и административне реформе и притом нагласио да би законе о заштити конкуренције и о државној помоћи требало усвојити до краја ове године.

Говорећи о проблему визне либерализације са државама ЕУ, потпредседник Владе је рекао да је Србија једна од две државе којима је Европска комисија поручила да могу рачунати са стављањем на белу шенгенску листу, уколико испуне потребне административне услове.

Потпредседник Владе је истакао да је Европска комисија у свом извештају први пут саопштила да Србија током 2009. године може да добије статус кандидата за пуноправно чланство у ЕУ, што је у њеном финансијском интересу.

Чланови Одбора су затражили да Извештај Европске комисије о спровођењу реформи у Србији на путу ка европским интеграцијама буде разматран на наредној седници, као и да се настави започета расправа поводом информације Владе Србије.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1