Среда, 3. октобар 2007.

Пета седница Одбора за равноправност полова

Одбор за равноправност полова одржао је Пету седницу 3. октобра. Седници је председавао председник Одбора, Елена Божић – Талијан.Одбор за равноправност полова одржао је Пету седницу 3. октобра. Седници је председавао председник Одбора, Елена Божић – Талијан.

На седници је разматрана представка председника СО Кнић, Снежане Банковић. Одбор је осудио наводе из образложења иницијативе групе одборника СО Кнић за разрешење предедника СО Кнић Снежане Банковић, јер је, као разлог наведено да је ''изборно лице на функцији председника СО Кнић отишла на породиљско боловање у трајању од годину дана и својим одласком паралисала рад СО Кнић''.

Одбор је одлучио да упути по хитном поступку Министарству за државну управу и локалну самоуправу и Министарству рада и социјалне политике захтев да се преиспита случај и достави Одбору мишљење, односно повратна информација.

У наставку рада чланови Одбора су одлучили да упуте захтев директору РТС-а да поднесе оставку, а уколико он то не учини захтев надлежном органу да разреши дужности директора РТС-а. Као повод за тражење оставке односно разрешење првог човека РТС наведена је његова одговорност за емитовање на јавном сервису епизоду емисије ''48 сати свадба''.

Одбор је након разматрања овог питања упутио Управном одбору РТС-а и генералном директори Александру Тијанићу писмо следеће садржине:

Одбор за равноправност полова Народне скупштине Републике Србије на седници која је одржана 3. октобра 2007. године донео је одлуку којом захтева да поднесете оставку на функцију генералног директора РТС-а, и којом захтева од Управног одбора РТС-а да вас разреши са функције генералног директора РТС-а, уколико не поднесете оставку.

Емитујући епизоду емисије “48 сати свадба” у којој млада, младожења и младина мајка, шамарање и пребијање жене представљају као друштвено пожељан образац понашања, отворено сте промовисали насиље над женама.

Када је посланик ЛДП-а Милена Станковић осудила промоцију насиља над женама, ви сте, служећи се заменом теза, ово оквалификовали као политички напад на вас. Прецизно сте идентификовали своје политичке противнике - “ЛДП, део радикала и део социјалиста” и ушли сте у политички обрачун. Господине Тијанићу, заборавили сте само један битан детаљ, а то је да ви нисте политичар, него директор јавног сервиса.

Затим сте, покушавајући да оправдате ово промовисање насиља над женама, емисију оквалификовали као “изванредну социопсихолошку студију”, а посланике извређали тврдећи да су донели “погрешне закључке о првом делу емисије ’48 сати свадба’ због лоше диоптрије или одређених и сад видљивих намера”. Одбор за равноправност полова најоштрије осуђује овакав напад на народне посланике и омаловажавање достојанства Народне скупштине.

Водитељки и јавном сервису доделили сте улогу “васпитача”, који је, тобоже, на крају, како истичете, “успео да испуни своју мисију и да преваспита силеџију”. И овде сте, господине Тијанићу, заборавили само један битан детаљ, а то је да ни водитељка нити ви нисте здравствени радници или психолози или социјални радници, дакле нисте стручно квалификовани за рад са особама склоним насилном понашању.

Господине Тијанићу, ово су разлози због којих Одбор за равноправност полова захтева да поднесете оставку на функцију генералног директора РТС-а.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2