Петак, 7. децембар 2007.

Пета седница одбора за приватизацију

Одбор за приватизацију је 7. децембра, на Петој седници, разматрао предлоге закона о изменама и допунама Закона о приватизацији и о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације.Одбор за приватизацију је 7. децембра, на Петој седници, разматрао предлоге закона о изменама и допунама Закона о приватизацији и о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације.

Седници је председавао председник Одбора Никола Новаковић, а седници је присуствовао министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић са сарадницима,

директор Агецније за приватизацију Весна Џинић, директор Акцијског фонда Александар Грачанац и председник Савета Комисије за заштиту конкуренције Дијана Марковић-Бајаловић.

Представљајући члановима Одбора Предлог закона о изменама и допунама Закона о приватизацији министар Динкић је истакао да је план Владе да се до краја 2008. године заврши процес приватизације друштвеног капитала у Србији. Овим Предлогом закона се утврђује рок за закључивање процеса приватизације, пооштравају услови у процесу приватизације,убрзава поступак и поједностављује припрема предузећа за приватизацију. Овим Предлогом закона се такође уводи нов механизам заштите запослених након приватизације и штити интерес државе у случају раскидања уговора са новим власником.

Предлог закона о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације пристиче из обавезе која је дефинисана оригиналним Законом о приватизацији из 2001. године, по ком сви грађани који нису остварили право на акције, то право могу да остваре на крају процеса приватизације. Предлогом закона право на бесплатне акције имају сви пунолетни грађани, који су на дан 30. јуна 2007. године, били држављани Србије, имали пребивалиште у Србији, били уписани у бирачки списак и који нису остварили право на акције по претходним прописима. Овим законом такође право на ације остварују и запослени и бивши запослени јавних предузећа.Према речима министра Динкића око 4 милиона грађана ће остварити право на акције у вредности од око 4 милијарде евра.

Чланови Одбора су након дискусије једногласно усвојили у начелу Предлог закона о изменама и допунама закона о приватизацији и Предлог закона о праву на бесплатне акције и новчану накнаду коју грађани остварују у поступку приватизације.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5