5. октобар 2021. Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

5. октобар 2021. Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Уторак, 5. октобар 2021.

Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић сазвао је Прву седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години, за уторак, 5. октобар 2021. године, са почетком у 10.00 часова.


Химну Републике Србије „Боже правде“, на почетку седнице, извео је Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије.

Народни посланици су минутом ћутања одали почаст преминулом народном посланику Ивану Тасовцу.

Пре усвајања дневног реда, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Самир Тандир, Стефан Кркобабић, Ђорђе Милићевић и Александар Мaрковић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина усвојила је следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, који је поднела Влада;
  2. Предлог закона о изменама и допунама Закона о фискализацији, који је поднела Влада;
  3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, који је поднела Влада;
  4. Предлог закона о задуживању Републике Србије код OTP banke Srbija a.d. Novi Sad за потребе финансирања Пројекта реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица-Хоргош граница са Мађарском (Сегедин), који је поднела Влада;
  5. Предлог закона о заштити од буке у животној средини, који је поднела Влада и
  6. Предлог закона о измени Закона о музејској делатности, који је поднела Влада.
Народна скупштина је прихватила предлог народног посланика др Александра Мартиновићада се обави заједнички начелни претрес о тачкама 1, 2, 3. и 4. дневног реда седнице.

Народна скупштина започела је заједнички начелни претрес о прве четири тачке дневног реда – о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о фискализацији, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 и Предлогу закона о задуживању Републике Србије код OTP banke Srbija a.d. Novi Sad за потребе финансирања Пројекта реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица-Хоргош граница са Мађарском (Сегедин).

Предлоге закона, народним посланицима, образложио је министар финансија Синиша Мали.

Током рада председавајући седници потпредседник Народне скупштине Стефан Кркобабић обавестио је народне посланике да је Народна скупштина примила Извештај Одбора за административно-буџетска и мандатно–имунитетска питања Народе скупштине, који је утврдио да је наступањем смрти народног посланика Ивана Тасовца наступио случај из члана 88. став 1. тачка 8. Закона о избору народних посланика, те предложио да Народна скупштина констатује престанак мандата том народном посланику.

Народна скупштина је констатовала да је престао мандат пре истека времена на које је изабран народни посланик Иван Тасовац, даном наступања смрти. Сагласно Закону о избору народних посланика, извршиће се попуњавање упражњеног посланичког места у Народној скупштини.

До краја дана Народна скупштина водила је и закључила заједнички начелни претрес о прве четири тачке дневног реда – о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о фискализацији, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 и Предлогу закона о задуживању Републике Србије код OTP banke Srbija a.d. Novi Sad за потребе финансирања Пројекта реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица-Хоргош граница са Мађарском (Сегедин).

Другог дана рада, 6. октобра, Народна скупштина обавила је претрес у начелу о Предлогу закона о заштити од буке у животној средини, који је народним посланицима образложила министарка за заштиту животне средине Ирена Вујовић.

У току рада, Народна скупштина је на основу Одлуке Републичке изборне комисије и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања и сходно члану 27. став 5. Закона о избору народних посланика, констатовала потврђивање мандата народној посланици Јелени Катић, изабраној са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – ЗА НАШУ ДЕЦУ.

Трећег дана рада, 7. октобра, пре преласка на рад по дневном реду седнице, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици, Милија Милетић, Марија Јевђић, Стефан Кркобабић, Ђорђе Милићевић и Угљеша Мрдић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку рада Народна скупштина обавила је начелни претрес о Предлогу закона о измени Закона о музејској делатности, који је народним посланицима образложио овлашћени представник предлагача, министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић.

Током дана, Народна скупштина је започела и до краја дана обавила претрес у појединостима о Предлогу закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији и Предлогу закона о заштити од буке у животној средини.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о свим тачкама дневног реда, потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић одредио је четвртак, 7. октобар, са почетком у 18.00 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Прве седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 7. октобра, Народна скупштина усвојила је већином гласова народних посланика Предлог закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, који је поднела Влада, Предлог закона о изменама и допунама Закона о фискализацији, који је поднела Влада, Предлог закона о изменама и допунама Закона о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, који је поднела Влада, Предлог закона о задуживању Републике Србије код OTP banke Srbija a.d. Novi Sad за потребе финансирања Пројекта реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица-Хоргош граница са Мађарском (Сегедин), који је поднела Влада, Предлог закона о заштити од буке у животној средини, који је поднела Влада и Предлог закона о измени Закона о музејској делатности, који је поднела Влада.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији

2. Предлог закона о изменама и допунама Закона о фискализацији

3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2

4. Предлог закона о задуживању Републике Србије код OTP banke Srbija a.d. Novi Sad за потребе финансирања Пројекта реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица-Хоргош граница са Мађарском (Сегедин)

5. Предлог закона о заштити од буке у животној средини


Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председник Народне скупштине Ивица Дачић закључио је Прву седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години.


Видео (11)

Уторак, 5. октобар 2021. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 05.10.2021. (I)

Уторак, 5. октобар 2021. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 05.10.2021. (II)

Уторак, 5. октобар 2021. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 05.10.2021. (III)

Уторак, 5. октобар 2021. | Прва седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 05.10.2021. (IV)

Среда, 6. октобар 2021. | наставак Прве седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2021. години 06.10.2021. (I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 6


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја